Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) DNA izolosyonu ve DNA parmakizlerinin çıkarılması
DNA isolation and DNA fingerprintings of japanese quail (coturnix coturnix japanica)
  1. Tez No: 85665
  2. Yazar: EMİNE DİLŞAT YEĞENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEHEN BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Japon bıldıcını, RAPD, PZR, polimorfizm, Japanese quail, RAPD, PCR, polymorphism
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
V ÖZET JAPON BILDIRCINLARINDA (Cotumix coturnix japonica) DNA İZOLASYONU VE DNA PARMAKİZLERİNİN ÇIKARILMASI YEĞENOĞLU, Emine Dilşat Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güldehen BİLGEN Şubat 1999, 58 Sayfa Bu çalışmada, E.Ü.Z.F Bıldırcın kümesinde yetiştirilen 20 haftalık yaşta, 10 Japon bıldırcınında (Coturnix coturnix japonica) DNA elde edilmesi ve RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) analizi yoluyla genomik parmakizlerinin çıkarılması incelenmiştir. Kanat altı damarından alınan kanlardan Dunnington ve ark. (1990) tarafından geliştirilen yöntemle DNA elde edilmiştir. Williams ve ark. (1990) ve Welsh ve McLleland (1990), tarafından geliştirilen RAPD analizi yoluyla Japon bıldırcınlarına ait genomik parmakizleri çıkarılmıştır. Toplam sekiz rastgele oligonükleotid primeri (Operon Tech; OPd, OPQ2i OPQ3, OPQ4, OPQ8, OPIN, OPU2, OPU3) RAPD analizinde kullanılmış, PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) ürünleri agaroz jel elektroforezi yoluyla ayrımlanmış (% 1.5' luk agaroz gel, 110 V; 3-3.5 saat) ve jeller Ethidium bromid ile boyanarak UV altında fotoğrafları çekilmiştir. Sekiz primerden beşi değerlendirilebilir bantlar vermiştir (OPQ1, OPQ3, OPQ4, OPUl OPU2). toplam 69 adet bant eldeVI edilmiştir. Bantlar polimorfızm ve monomorfizm yönünden incelenmiştir. Genetik benzerliği saptamak amacıyla bantların varlığında 1, yokluğunda 0 olacak şekilde bir veri matrisi oluşturulmuş ve genetik benzerlik Nei ve Li (1979) formülüne göre hesaplanmıştır. Bantların incelenmesi sonucunda, 10 bantın monomorfik, 59 bantın polimorfik olduğu saptanmıştır. Ortalama polimorfik bant sayısı 11.8 ve ortalama monomorfik bant sayısı 2 olarak bulunmuştur. En çok polimorfizm veren primerin OPQ4, en çok monomorfizm veren primerlerin OPQ3 ve OPQU2 ve en az polimorfizm veren primerin OPQı olduğu saptanmıştır. Bıldırcın populasyonu içinde genetik benzerlik 0.35, polimorfizm 0.65 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DNA ISOLATION AND DNA FINGERPRINTINGS OF JAPANESE QUAILS (Coturnix cotumix japonica) YE?ENO?LU, Emine Dilşat MSc. In Department of Animal Science Supervisor Assoc. Prof. Dr. Güldehen Bilgen February 1999, 58 pages In this study, random amplified polymorphic DNA marker based analysis was carried out to detect genetic polymorphism in Japanese quail population. Ten individuals were selected at random from the base population at 20 wk. of age. EDTA treated venous blood was collected from vena cutanea ulnaris. Genomic DNA's were isolated from blood as described by Dunnington et al. (1990). Random amplified polymorphic DNA (RAPD) method which has been proposed by Williams et al. (1990); Welsh and McLleland (1990) was used to generate random amplified polymorphic DNA markers. A total of 8 primers having arbitrary sequences obtained from Operon Tech. were used RAPD analysis. Amplification products were electrophoresed on 1.5 % agarose gel, run at 110 V. for 3-3.5 hours. Gels were visualised under U.V light after 30 min. staining with Ethidium bromide and photographed.Vffl To evaluate the bands, polymorphic and monomorphic bands were described and the primers in which showed much polymorphism and monomorphism were identified. Matrix for presence or absence of bands were used to estimate genetic similarity within quail population in terms of band sharing frequencies (BSF) (Nei and Li, 1979). Total of 69 bands were evaluated. 10 of the 69 bands were monomorphic and 59 were polymorphic. Average number of polimorphic and monomorphic bands were 11.2 and 2; respectively. Within population average BSF was 0.35. Polymorphism was estimated 0.65 within population.