Taneli ve toz halindeki gıdaların ısıl iletkenliklerinin PROB yöntemiyle ölçümü
Measuring thermal conductivities of granular and powdered foods by PROB method
  1. Tez No: 85674
  2. Yazar: PERİHAN YOLCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM TAVMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl iletkenlik, taneli gıdalar, toz halindeki gıdalar, ısıl iletkenlik modelleri
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
ÖZET TANELİ VE TOZ HALİNDEKİ GIDALARIN ISIL İLETKENLİKLERİNİN PROB METODUYLA ÖLÇÜMÜ YOLCI, Perihan Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. Şebnem TAVMAN Ağustos 1999, 219 sayfa Bu çalışmada değişik taneli ve toz halindeki gıdaların (üç değişik boyuttaki nohut, kuru bakla, kırmızı mercimek ve bunların dört değişik boyuttaki unlan, değişik sert ve yumuşak buğdaylar, yumuşak buğdaylardan elde edilmiş unlar, değişik şekildeki makarnalar, mısır nişastası, pudra şekeri, ufalanmış bisküvi ve kek ve haşhaş tohumu) ısıl iletkenlikleri ölçülmüştür. Isıl iletkenlik ölçüm yöntemi olarak“sıcak tel probu”kullanılmıştır. Sonuçta, taneli ve toz halindeki gıdaların ısıl iletkenliğinin artan yığın yoğunluğu ve nem içeriğiyle arttığı görülmüştür. Lineer regresyon analiziyle ısıl iletkenlik ile yığın yoğunluğu ve nem içeriği arasında empirik denklemler elde edilmiştir. Ayrıca, deneysel değerlerin, gözenekli maddeler için literatürde verilen modellerle hesaplanan ısıl iletkenlik değerleriyle karşılaştırılması sonucunda bu çalışmada kullanılan örnekler için en uygun modellerin paralel modeli ve Woodside-Messmer modeli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT MEASURİNG THERMAL CONDUCTIVITIES OF GRANULAR AND POWDERED FOODS BY PROS METHOD YOLCI, Perihan MSc in Food Eng. Supervisor: Prof. Dr. Şebnem TAVMAN August 1999, 219 pages In this study thermal conductivities of different granular and powdered foods (chickpea with three different particul size, broad bean, red lentil and their flour in four different particul size, different kinds of hard and soft wheat, different kinds of flour obtained from soft wheat, different kinds of macaroni, corn starch, powdered sugar, crumbled biscuit and cake and poppy sead) in bulk are measured. Hot wire prob method was used for measuring thermal conductivity values. As a result it is found that effective thermal conductivities of granular and powdered foods increase with increasing bulk density and moisture content. By the aplication of linear regresion analysis empirical equations giving relationship between thermal conductivity and moisture content and bulk density were obtained. And by comparing the experimental and theoretical values, the most suitable porous media models for calculation of thermal conductivity were found to be“Parallel and Woodside models”for the samples used in this study. Keyword: Thermal conductivity, granular foods, powdered foods, thermal conductivity models.