Süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve planlaması üzerine bir araştırma: Nazilli örkoop örnek olayı
A Research on structural features and planning of dairy farms: Case study of Nazilli örkoop
  1. Tez No: 85679
  2. Yazar: GÖKSEL ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, brüt marj, tarım işletmeciliği, tarım işletmelerinin planlanması, Dairy farms, gross margin, agricultural management farm planning
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
VII ÖZET SÜT SIĞIRCILIĞI YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ VE PLANLANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: NAZİLLİ ÖRKOOP ÖRNEK OLAYI ARMAĞAN, Göksel Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof Dr. Erdoğan OKTAY Haziran -1999, 193 sayfa İnsanların beslenmesi için gerekli temel besin maddelerinden biri de süttür. Süt sığırcılığı işletmeleri hem toplumun süt ihtiyacını karşılaması, hem de besi sığırcılığına materyal sağlaması bakımından, tanmsai üretim için gereklidir. Bu çalışmada süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve tanmsai gelirin işletme planlaması yapılarak, artıniabilme olanaklan araştınlmıştır. Bu amaçla Aydın ili Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Örkoop'a süt veren tanm işletmelerinden, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 79 işletmeden yüz yüze görüşme yoluyla toplanan veriler, işletme büyüklük gruplan itibariyle analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Genel olarak araştırmada ağırlıklı aritmetik ortalama, varyans, yüzde hesaplan, korelasyon, regresyon ve varyans analizi gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Aynca işletmelerin planlanmasında doğrusal programlama yöntemi kullanılmıştır.VIII Yapılan analizlerde işletmelerin yapısal özellikleri, süt sığırcılığı üretim dalı brüt marj değerleri ve tanmsal gelir bakımından dört işletme büyüklük grubu arasında bazı farklılıklar saptanmıştır. Gerek süt sığırcılığı üretim dalı bazında, gerekse bütünsel bazda yapılan analizlerde, işletmelerde elde edilen brüt marj, tanmsal gelir vb. ekonomik büyüklükler ile üretim faktörleri arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Net hasıla kriterine göre yapılan“basan analizinde”31 işletmenin başanlı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Arazi varlığı, işgücü, ahır kapasitesi, sermaye, yem bitkileri ekiliş alanı ve mera kısıtiamalan dikkate alınarak oluşturulan doğrusal programlama modeli ile bulunan tanmsal gelir değerinin, işletme gruplarında %10 ile %31 arasında değişen oranlarda artınlabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT A RESEARCH ON STRUCTURAL FEATURES AND PLANNING OF DAIRY FARMS: CASE STUDY OF NAZİLLİ ORKOOP ARMA?AN, Göksel Ph. D. in Agricultural Economics, Supervisor Prof Dr. Erdoğan OKTAY June -1999, 193 pages One of the necessary foods for human nutrition is milk. On one hand, dairy farms try to meet milk requirement of human population, on the other hand because of producing materials for the beef production, they are also necessary for agricultural production. In this research, the structural features of dairy farms and the possibility increasing of farm income by planning were investigated. For this aim, 79 dairy farms selling their milk to Orkoop in Nazilli were interviewed. The data collected by interviews were analyzed and interpreted according to the size of farms. Means, percentages, correlation and regression equations for the groups were found and variance analysis techniques were used for data analysis. The groups were accepted as model farms and for the planning of these model farms, linear programming was used. According to the result of the analysis, it was found that the differences among four farm size groups are significant for socio economic characteristics of farms, gross margin for dairy cattleenterprises and farm income. A positive relationship was found between production function and economical structure like gross margin for dairy cattle enterprises, farm income, etc. In“success analysis”according to the criteria of net return, it can be said that 31 farms were successful. A linear programming model was formed depending on some constraints such as area, labour, capacity of bam, capital, area of fodder crops and grassland. It was determined that farm income can be increased between 10% and 31% in the farm groups.