Batı Anadolu'da yayılım gösteren Fragaria vesca L.'nin biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on biology of Fragaria vesca L. distrubuted in west Anatolia region
- Tez No: 85678
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Germplasm, Sitoloji, F. vesca, morfolojik çalışma, Germplasm, Cytologia, F. vesca, Morphological Student
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET BATI ANADOLU'DA YA YELİM GÖSTEREN FRAGARİA VESCA L.'NİN BİYOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ALDAĞ, Doğan Seyfettin Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TANRISEVER Ekim 1999, sayfa Bu tezde, Batı Anadolu'da yayılım gösteren Fragaria vesca L.'nin biyolojisi incelenmiştir. Bu amaçla Uşak ve Kütahya' nm çeşitli yerlerine gidilerek F. vesca toplanmıştır. Bölgelere göre ayrılan bitkilerde esas olarak 20 morfolojik özellik ve sitolojik, bunların yam sıra kırmızı örümcek ve yaprak biti zararlılarına dayanıklılık ve fenolik madde incelemeleri yapılmıştır Uşak bölgesinden toplanan bitkilerin Kütahya'nın çeşitli yerlerinden toplanan bitkilerden morfolojik olarak farklı olduğu saptanmıştır. Bölgelerin tümünde bitkilerin kromozom sayısı 2n=14 olarak saptanmıştır. Ayrıca F. vesca' mn kırmızı örümceğe ve yaprak biti zararlılarına dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir. Fenolik madeler açısından bölgeler arasında önemli bir fark saptanamamıştır. Çeşitli bölgelerden toplanarak oluşturduğumuz bu germplasmamn bir çok özellik bakımından ıslah çalışmalarında değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON BIOLOGY OF FRAG ARIA VESCA L. DISTRIBUTED IN WEST ANATOLIA REGION ALDA?, Doğan Seyfettin Ph. D. Thesis, Horticultural Department Advisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER Novamber 1999, pages In this thesis, biology of the Fragaria vesca L. that is distributed in West Anatolia region was examined. For this purpose, Fragaria vesca L.was collected from different locations from Uşak and Kütahya. In classificated specimen, twenty morphological and cytological features, resistibility for Tetranyckus cinnabarius and also phenolic compounds were mainly investigated. Fragaria vesca L. collected from Uşak province was different from Kütahya province because of the morphological features. Chromosome number of the Fragaria vesca L.in all regoin was determined as 2n=14. It was also observed that they were resistance to Tetranychus cinnabarius. It can be said that germplasm collected by us can serve as valuable material for use in breeeding work due to having variable properties