Kurumsallaşma düzeyi ile iş üretkenliği ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler: Otel çalışanları üzerinde bir araştırma
The relationships between institutionalization level, job productivity, and organizational commitment: A study on hotel employees
- Tez No: 856881
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU İÇİGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, İş Üretkenliği, Örgütsel Bağlılık, Institutionalization, Job Productivity, Organizational Commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Daha sonra dolduruKonaklama sektöründe bir işletmenin rekabetçi olabilmesi için en önemli kaynaklardan biri olan nitelikli insan gücünden maksimum fayda sağlaması gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Nitelikli işgücünün işletmelerde çalışmaya devam etmesi diğer bir ifade ile işgören devamlılığının sağlanması işletmelerin amaç ve hedeflerine ulaşmalarında çok büyük rol oynamaktadır. Kuralların kişiden kişiye değiştiği bir işletme yerine genel kuralların (çalışma saatleri, ücret ödeme şartları, terfiler) belirlendiği bir ortamda, çalışanların iş yeri örgütsel bağlılığın ve üretkenliğin artacağı ön görülebilmektedir. Araştırmanın ana amacı, kurumsallaşma düzeyi ile iş üretkenliği ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmanın örneklemi Antalya, İstanbul ve Bodrum'da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel çalışanları olarak seçilmiştir. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Katılım, gönüllülük esasına dayalıdır. Katılmak isteyen çalışanlar anketi doldurmuştur. Katılımcıların kimlikleri ve otelin ismi araştırma sürecinde gizli tutulmuştur. Örnekleme anket ulaştırılmıştır ve toplam 494 katılımcıdan veri toplanmıştır. 532 adet anket doldurulmuş 494'u uygun bulunmuştur. İşletme anayasasına olan genel bağlılığın yüksek olduğu belirtilmiş, ancak stratejik karar alma süreci, ücret politikası ve çalışan katılımıyla ilgili ifadeler daha düşük puan almıştır. Çalışanların stratejik kararlara katılımının yetersiz olduğu, ücret politikasının adil olup olmadığına dair belirsizliklerin bulunduğu ve genel konularda çalışan katılımının yeterli olmadığına dair puan ortalamaları, iyileştirme gerektiren alanları işaret etmektedir. İş üretkenliği değerlendirmeleri, genel olarak olumlu bir atmosferi yansıtmaktadır; ancak, belirli stres faktörleri nadiren yaşanırken, toplantılara katılımdan kaçınma eğilimi gözlemlenmiştir. Duygusal bağlılık boyutunda, çalışanların otelle güçlü bir duygusal bağ kurdukları ve işlerini önemsedikleri görülmektedir. Devam ve normatif bağlılık boyutlarında ise belirli endişeler bulunmaktadır; bu, işyerinde bağlılığı artırmak ve çalışanların daha uzun süreli bir ilişki kurmalarını teşvik etmek için stratejik iyileştirmeler yapma fırsatlarını ortaya koymaktadır. İş üretkenliği üzerinde kurumsallaşmanın etkisi incelendiğinde, belirli boyutların iş üretkenliği üzerinde anlamlı etkileri olduğu ancak bu etkilerin genellikle düşük veya orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To maximize the benefits from a highly qualified workforce, which is undeniably one of the critical resources for a business to remain competitive in the hospitality sector, ensuring the continuity of qualified employees, in other words, employee retention, plays a significant role in achieving the objectives and goals of businesses. In an environment where general rules are established instead of rules varying from person to person, it can be anticipated that employee workplace organizational commitment and productivity will increase. The main aim of the research is to uncover the relationships between the level of institutionalization, job productivity, and organizational commitment. The research sample consists of employees working in four-stars and five-star hotels operating in the Antalya, Istanbul and Bodrum provinces. The sample was selected using a convenience sampling method. Participation is based on voluntary participation, and employees who wished to participate completed the survey. The identities of the participants and the name of the hotel were kept confidential during the research process. Surveys were delivered to the sample, and data was collected from a total of 494 participants. The overall commitment to the business constitution has been indicated as high; however, perceptions regarding the strategic decision-making process, salary policy, and employee participation have received lower scores. There is a perceived inadequacy in employee participation in strategic decisions, uncertainties about the fairness of the salary policy, and a perception that employee involvement in general matters is insufficient, indicating areas for improvement. Productivity assessments generally reflect a positive atmosphere; however, while certain stress factors are rarely experienced, a tendency to avoid meetings has been observed. In the dimension of emotional commitment, it is observed that employees have a strong emotional connection with the company and value their jobs. Concerns exist in dimensions of continuity and normative commitment, revealing opportunities for strategic improvements to enhance workplace commitment and encourage longer-term relationships among employees.