İktisadı felsefeyle düşünmek: Mülkiyet sönümlendirilebilir mi?
Philosophy of economics: Is it possible to wither away the property?
- Tez No: 856895
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, insan, iktisat, felsefe, Hegel, Marx, tarihsel yaklaşım, Property, human-being, economy, philosophy, Hegel, Marx, historical context
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
İktisadı Felsefeyle Düşünmek: Mülkiyet Sönümlendirilebilir Mi? adlı çalışma ile mülkiyet kavramı tarihsel bir perspektifte ele alınmaya çalışılmıştır. Kavramın düşün tarihindeki yolculuğuna bakılırken iktisat ve felsefe disiplinlerinin yardımına başvurulmuş ve“Mülkiyet sönümlendirilebilir mi?”sorusu yanıtlanmaya çalışılmıştır. Soruyu yanıtlama çabası içinde iken Kişi ile Şey arasındaki mülkiyet ilişkisinin Kişi'nin kendini varetme çabası olarak ele alınmasının, sonuçlarının güncelliği bakımından önemli olduğu düşünülmüştür. Kavramın, Antik Yunan'dan başlayıp 19. yüzyıla kadar olan yolculuğunun, günümüzdeki konumunu belirlemede önemli olduğu düşünüldüğünden söz konusu dönemler değerlendirilerek bu tezin ana sorusuna yanıt verilmeye çalışılmıştır. Son tahlilde gaye, insanın mutlu yaşamına (eudaimonia) katkısı olması bakımından iktisada insanı hatırlatma çabasından ibaret olacaktır. Söz konusu çabada Hegel ve Marx'ın düşünsel birikime yaptığı katkılardan öncelikli olarak yararlanılacak ve çalışma boyunca düşünce bu katkılar üzerine inşa edilecektir.
Özet (Çeviri)
The work which named as,“Philosophy of Economics: Is It Possible To Wither Away The Property?”, aims to study the concept of property within an historical context. While approaching to the historical context of the property, the major support will come from the economy and philosophy disciplines together. The question in the heart of this thesis will be: Is it possible to wither away the property? On the way to answer the question, having known that the main goal of the relationship between Person and Thing that established with the help of property is because of the the desire of the personal existance, will help us to understand today much better. Starting from the Ancient Greek up to the 19 th century we'll be tracking the historical journey of the Property. We beleive this historical context will help us to know the possibilty of property withering away. Eventually, we beleive that to make the human happiness (eudaimonia) possible, it is important to make the human existance visible in the eyes of economy again. While doing this, we rely on the intellectual accumulation of both Hegel and Marx.