Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden okul öncesi dönem özel gereksinimli öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) geliştirme sürecinin incelenmesi
Investigation development process of individualized educational plan (IEP) for pre-school children with special needs who continue their education through inclusion/integration
- Tez No: 856976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: IEP, Collaboration, Inclusion, Preschoo
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı; kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden okul öncesi dönem özel gereksinimli öğrencilerin (ÖGÖ) eğitim süreçlerinde yer alan paydaşlardan genel eğitim ortamında görev yapan okul öncesi öğretmenleri (OÖÖ), özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi öğretmenleri (RMÖ) ve ebeveynlerin görüşlerine dayanarak BEP geliştirme sürecini ve kurumlar arasında iş birliğinin ne şekilde gerçekleştiğini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmaya 17 OÖÖ, 11 RMÖ ve 12 anne katılmıştır. Araştırma katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmanın verileri yarı-yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Genel eğitim ortamında; ÖGÖ'lerin okullara ve sınıflara yerleştirilmesinde sorunlar olduğu, OÖÖ süreç içerisinde genellikle yalnız kaldıkları en çok desteği rehberlik öğretmenlerinden aldıkları, genel eğitim ortamlarında ÖGÖ için sistematik bir değerlendirme ve BEP hazırlanmadığı, BEP geliştirme birimi kurulmadığı, öğretmenler ve rehberlik öğretmenlerinin süreci yürüttüğü, genellikle hazır sitelerden BEP amaçlarının seçildiği, bazı sınıflarda MEB kazanımlarının uygulandığı, hazırlanan BEP'lerin revize edilmediği, ÖERM'lerde her kurumda süreçlerin farklı işlediği, genellikle RMÖ'lerin değerlendirme ve BEP geliştirme sürecini yürüttüğü, kurumlarda BEP geliştirme birimlerinin yazı üzerinde kaldığı, RAM'dan gelen amaçların dikkate alındığı, çocuğun ihtiyacına göre kendi amaçlarını resmi bir BEP olmadan uygulayan RMÖ'lerin olduğu, kurumlar arasında iş birliğinin tamamen öğretmen inisiyatifinde olduğu, ailelerin iletişim ve iş birliğinde köprü olduğu kurumlar arasında genellikle bir BEP alışverişinin olmadığı, ailelerin açısından; çoğu genel eğitim ortamında çocukları için bir değerlendirme ve BEP geliştirme sürecinin olmadığı, genel eğitim ortamında herhangi bir BEP geliştirme toplantısı yapılmadığı, bazı ailelerle veli toplantısı yapıldığı OÖÖ'lerin ders sonlarında kendilerini bilgilendiği, ÖERM'lerin yalnızca bir kısmında çocukları için RMÖ'ler tarafından bir değerlendirme ve BEP geliştirme sürecinin olduğu, herhangi bir BEP geliştirme toplantısı yapılmadığı, bazı ailelerle bireysel görüşmeler yapıldığı, RMÖ'lerin ders sonlarında kendilerini bilgilendirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to determine the IEP development process and how cooperation between institutions takes place, based on the opinions of preschool teachers, private special education and rehabilitation center teachers and parents, who are stakeholders in the education process of preschool students with special needs who continue their education through mainstreaming/integration. The research was conducted using a case study, one of the qualitative research methods. 17 preschool teachers, 11 special education and rehabilitation center teachers and 12 mother participated in the research. Research participants were determined by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. The data of the research were collected using semi-structured interview forms. The collected data was analyzed using content analysis. The research shows the results; In the general education environment; There are problems in placing students with special needs in schools and classes. Preschool teachers are often left alone during the process and receive the most support from guidance counselors. There is no systematic assessment and IEP for students in general education settings. IEP development unit has not been established. The process is carried out by preschool teachers and guidance counselors. Preschool teachers generally choose IEP objectives from ready-made sites. Some teachers implement MEB achievements, the prepared IEPs are not revised. Different processes operate in special education and rehabilitation centers. Generally, teachers carry out the evaluation and IEP development process. In institutions, IEP development units remain on the script. Objectives from guidance and research centers are considered. Some teachers implement their own goals based on the student's needs without a formal IEP. Cooperation between institutions is entirely at the initiative of the teacher. It acts as a bridge in families' communication and cooperation, and there is generally no IEP exchange between institutions. In terms of families, There is no assessment and IEP development process for their children in the general education setting. While no IEP development meeting was held in the general education environment, a parent meeting was held with some parents. Preschool teachers inform themselves at the end of lessons. In institutions, teachers carry out an evaluation and IEP development process for their children. There are no IEP development meetings. Individual interviews are held with some families. Teachers informed themselves at the end of the lesson.