Ege denizinde tek tekneyle çekilen ortasu trol ağlarının geliştirilmesi üzerine araştırmalar
Researches on developing of one boat midwater trawl nets in aegean sea
- Tez No: 85707
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HOŞSUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Midwater Trawl, Design, Construction
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
IV ÖZET EGE DENİZİ'NDE TEK TEKNE İLE ÇEKİLEN ORTASU TROL AĞLARININ GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZEKİNCÎ, Uğur Doktora tezi, Su Ürünleri Avlama ve îşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU Kasım 1999, 112 sayfa Bu çalışmada, Tek tekne ile çekilen ve denizlerimizdeki pelajik ve semi-pelajik balıkların avcılığında kullanılabilecek ortasu trol ağlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, iki farklı deneme ağı belirlenmiş ve bu ağlarla denemeler yapılmıştır. Denemeler esnasında, E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Dalış ekibi tarafından su altı video çekimleri yapılmış, ayrıca, ağların teknik özellikler ve güverte üstü mekanizasyonu hakkındaki bulgular kaydedilmiştir. Bunun yanında, çekim esnasında çelik halatın su yüzeyi ile yapmış olduğu açı ölçülmüş ve bu sayede ağm bulunduğu derinlik beMenmiştir. Deniz çalışmalarında elde edilen bulgular doğrultusunda gerekli görülen değişiklikler yapılmıştır.V Sonuç olarak, trol ve gırgır teknelerinde kullanılabilecek özelliğe sahip, tek tekneyle çekilen iki farklı tipte ortasu trol ağı geliştirilmiştir. Ağların teknik özellikleri ve güverte üstü mekanizasyonu hakkında bilgiler verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ortasu Trolü, Dizayn, Donam Özellikleri
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RESEARCHES ON DEVELOPING OF ONE BOAT MIDWATER TRAWL NETS IN AEGEAN SEA ÖZEKİNCİ, Uğur Thesis of PhD., Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor : ProfDr. Hikmet HOŞSUCU November 1999, 112 pages In this study, It is aimed to developed mid-water trawls with one boat and considered to be used for pelagic and semi-pelagic fish in Sea of Turkey. The purpose, two different type of mid-water trawl nets were determined and studies were carried out on these nets. During the sampling, underwater observation of these nets were recorded with underwater camera by scuba diving team of Faculty of Fisheries. Furthermore, technical construction of the nets and onboard mechanization findings had been noted. Besides, the angles which the wires entered the water were measured during the operation and from this points, the fishing depth were determined by the angle between warps and the horizontal still onboard the ship. After field work, the required changes were done.vn As a result, two different type of mid-water trawls with single boat, which is comfortable in trawls and purse seine vessels were developed. In addition, the technical characteristics of the nets and onboard mechanization were investigated.