Thermal analysis of bearing used in disc type centrifugal separator
Disk tipi santrifüj separatörlerde kullanılan rulman ısıl analizi
  1. Tez No: 857075
  2. Yazar: MÜRSEL ONUR KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rulman, Santrifüj separatör, Uzatılmış yüzeyler, Yağlama yağı, Termal analiz, Bearing, Centrifugal separator, Extended surfaces, Lubricant oil, Thermal analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Disk tipi santrifüjler, farklı yoğunluktaki heterojen karışımları ayırmak için yüksek G kuvveti kullanan makinelerdir. Bu çalışmanın amacı, disk tipi santrifüj ayırıcılarda kullanılan yağlayıcının sıcaklığını düşürmek için ısı transfer hızını arttırmaktır. Bu sayede makinede kullanılan dikey ve yatay kuvvetleri absorbe eden rulmanların bilya ve kafesleri arasındaki yağ filminin doğru bir şekilde oluşması sağlanır. Bu sayede rulmanın ömrü uzatılabilir. Yağlayıcının sıcaklığını sabit tutmak için, ısı transferini artırmak amacıyla yağ haznesine bir kanatçık eklenmiştir. Yağ hazneleri, kanatlı ve kanatsız 2 durum için aynı çalışma koşulları altında test edilmiştir. Sonuçlar, kanatçıksız yağ haznesinin 61,5°C sıcaklığa ulaştığını göstermiştir. Kanatlı durumda ise sıcaklık 53,2°C olarak ölçülmüştür. Toplam test süresi 7 saattir. Termal analiz yapılmış ve sonuçların deneysel testten elde edilenlerle benzer olduğu görülmüştür. Ayrıca, deneysel çalışma sonuçları COMSOL Multiphysics programında gerçekleştirilen analiz için girdi parametreleri olarak kullanılmıştır. Kanatlı yağ haznesi tasarımının yağlayıcı sıcaklığını sabit bir değerde tutmada başarılı olduğu ve daha da geliştirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disc type centrifuges are machines that use high G force to separate heterogeneous mixtures of different densities. The aim of this study is to increase the heat transfer rate in order to reduce the temperature of the lubricant used in disc type centrifugal separators. This provides the correct formation of the oil film between the balls and cages of the bearings that absorb the vertical and horizontal forces used in the machine. In this way the life of the bearing can be extended. To maintain a constant temperature of the lubricant, a fin was added to the oil chamber to enhance heat transfer. The oil chambers were tested under the same operating conditions for 2 cases with and without the fin. The results showed that the case without fin oil chamber reached a temperature of 61.5°C. While for the case of with fins, the temperature was measured 53.2°C. The total test duration was 7 hours. Thermal analysis was conducted, and the results were found to be similar to those obtained from the experimental test. Besides, the experimental study results were used as input parameters for the analysis which are carried out in COMSOL Multiphysics program. It has been concluded that the with fin oil chamber design is successful in maintaining the lubricant temperature at a constant value and can be further improved.