Hitit ritüellerinde sağaltma ve arındırma
Healing and purification in Hittite rituals
  1. Tez No: 857216
  2. Yazar: HİLAL KUTLU ALANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit, Ritüel, Sağaltma, Arındırma, Plasebo, İyileştirme, Hittite, Ritual, Healing, Purification, Placebo, Therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 778
Özet
“Hitit Ritüellerinde Sağaltma ve Arındırma”başlıklı bu tez çalışmasının iki amacı vardır: (1) Söz konusu ritüeller aracılığıyla tedavi edilen hastalık, rahatsızlık ve olumsuzlukları incelemek, onlarla ilgili belirtilen semptomlar doğrultusunda da Hititler'in muzdarip olduğu durumların, modern tıpta benzer bir karşılığının olup olmadığını belirlemek. (2) Bu ritüellerdeki uygulamaların hastaların sağaltılması ve arındırılması noktasında başvurduğu edimleri, bu edimlerin işlevlerini ve bunlar doğrultusunda da ritüellerin hasta üzerinde nasıl bir etkiye sahip olmuş olabileceğini tespit etmektir. Bu doğrultuda beş bölümden oluşan bu çalışmanın üçüncü ve beşinci bölümleri asıl olarak çalışmanın amaçlarına yöneliktir. Diğer bölümler ise söz konusu ritüellerin unsurlarını, araçlarını, öğelerini ve doğasını daha iyi anlamlandırmamızı sağlayacak bilgi ve analizler içerir.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Healing and Purification in Hittite Rituals”has two purposes: (1) To examine the diseases, illnesses and negativities treated through these rituals, and to determine whether the conditions suffered by the Hittites have a similar equivalent in modern medicine, in line with the symptoms stated about them. (2) To determine the illocutionary and performative acts of the practices used in these rituals to heal and purify patients, the functions of these acts and, accordingly, what effect the rituals may have had on the patient. In this respect, the third and fifth parts of this five-part study are mainly related to the aims of the study. Other sections contain information and analyzes that will enable us to better understand the components, tools, agents, elements and nature of the rituals in question.