Epilepsi tanılı çocuklarda nöbet öz-yeterliğinin çocuk acil servise başvuru ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of seizure self-efficacy and admission to the pediatric emergency department in children with epilepsy
- Tez No: 857215
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Hemşirelik, Emergency Medicine, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk acil servis, epileptik nöbet, epilepsi, öz-yeterlik, Pediatric emergency service, Epileptic seizure, Epilepsy, Self-efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Araştırma Epilepsi tanılı çocukların nöbet öz-yeterliği ile çocuk acil servise başvurusu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı çalışma olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında İzmir ilinde bir Üniversite hastanesinin Çocuk Acil Servisine, epilepsi tanılı epileptik nöbet ile başvurmuş hastalar ve aileleri dahi edildi. Araştırmanın verileri Epilepsi Öz Yeterlik Ölçeği, Sosyo-demografik Soru Formu ve Çocuk Hastalık Bilgi Formu ile toplandı. Bulgular: Çocuk acile başvuran çocukların %61,7'sinin 13-17 yaş grubunda olduğu, %92,6'sının hastalığı nedeniyle hastaneye yatışının olduğu, %40,4'ünün acile yılda 1-2 kez başvurduğu, %91,5'inin çocuk acil servisten hastaneye yatışının gerçekleştiği, çocuk acil servise 7 ay ve daha uzun zaman önce başvuranların oranının %48,9 olduğu bulunmuştur. Epilepsi tanılı çocukların öz-yeterlik seviyeleri ile epilepsi nedeniyle acile başvurma sayıları arasında bir ilişki olmadığı belirlenmiştir (r=-0,039 p=0,710). Çocukların öz-yeterlik seviyeleri ile epileptik nöbet nedeniyle çocuk acil servisinden çocuk nöroloji servisine yatış sayıları arasında da bir ilişki olmadığı belirlenmiştir (r=-0,047 p=0,068). Sonuçlar: Çocukların epileptik nöbet nedeniyle acile başvurma sayıları ve çocuk acil servisten yatış sayısı arttıkça öz-yeterlik seviyelerinin düştüğü ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: He study was conducted as a descriptive study to examine the relationship between seizure self-efficacy and pediatric emergency department visits of children diagnosed wirh epilepsy. Materials and Methods: Patients and their families who admitted to the Pediatric Emergency Service of a University hospital in Izmir between June 2022 and April 2023 with epileptic seizures and their families were included in the study. The data of the study were collected with the Epilepsy Self-Efficacy Scale, Socio-demographic Questionnaire and Child Disease Information Form. Results: It was found that 61,7% of the children who applied to the emergency department were in the 13-17 age group, 92,6% of them were hospitalized due to their illness, 40,4% of children applied to the pediatric emergency department 1-2 times a year, 91,5% of children were hospitalized from the pediatric emergency department, and the rate of those who applied to the pediatric emergency department 7 months or more ago was 48,9%. It was determined that there was no relationship between the self-efficacy levels of children with epilepsy and the number of emergency visits due to epilepsy (r=-0,039 p=0,710). It was also determined that there was no relationship between children's self-efficacy levels and the number of hospitalizations from the pediatric emergency service to the pediatric neurology service due to epileptic seizures (r=-0,047 p=0,068). Conclusions: As the number of children admitted to the emergency department due to epileptic seizures and the number of hospitalizations from the pediatric emergency service increased, the self-efficacy levels decreased. However, it was concluded that this relationship was not statistically significant.