Neoklasik realizm çerçevesinde Bush ve Obama dönemlerinde Türkiye'ye yönelik Amerikan dış politikası
American foreign policy towards Türkiye during Bush and Obama administrations in the framework of neoclassical realism
- Tez No: 857222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Dış Politikası, Neoklasik Realizm, Türk-Amerikan İlişkileri, Bush, Obama, American Foreign Policy, Neoclassical Realism, Turkish-American Relations, Bush, Obama
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmada George W. Bush ve Barack Obama dönemlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye yönelik dış politikası, neoklasik realizmin varsayımları çerçevesinde analiz edilmektedir. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ittifak çerçevesinde şekillenen iki devlet arasındaki ilişkiler, benzer ittifak yapılarına sahip devletler arasındaki ilişkilere göre istikrarsız bir görüntü sunmaktadır. İlişkilerdeki bu istikrarsız seyir Bush ve Obama dönemlerinde de devam etmiştir. Bu durum, uluslararası sistemin yapısı ile dış politika çıktısı arasındaki ilişkinin doğrusal olmadığı ve dış politika çıktısının açıklanmasında iç dinamiklerin analize dahil edilmesi gerektiği kabulünden hareket eden neoklasik realizmin kullanılarak iki devlet arasındaki ilişkilerin açıklanmasına imkân tanımaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada neoklasik realizmde ara değişkenler olarak tanımlanan iç dinamiklerin, ABD'nin Bush ve Obama dönemlerindeki Türkiye'ye yönelik dış politikasında hangi sistemik koşullar altında, hangi şekilde ve düzeyde dış politika çıktısının oluşumuna etki ettikleri analiz edilmektedir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada iç dinamiklerin ikili ilişkilere etkisi belirgin dış politika çıktıları üzerinden incelenmektedir. Bu nedenle çalışmada uluslararası sistemin genel görünümüne ve analiz edilen dönemlerde Amerikan dış politikasının genel hatlarına bu dış politika çıktılarıyla ilişkileri oranında yer verilmektedir. Amerikan Anayasası dış politikanın oluşturulmasında başkanın yanı sıra Kongre'ye de geniş yetkiler vermektedir. Bu nedenle çalışmada gazete haberlerinin ve yürütme kanadının açıklamalarının yanı sıra Kongre kayıtlarına geniş yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the foreign policy of the United States of America towards Turkey during the George W. Bush and Barack Obama eras within the framework of the assumptions of neoclassical realism. The relations between the two states, shaped within the alliance framework after the Second World War, present an unstable image compared to the relations between states with similar alliance structures. This unstable course of relations continued during the Bush and Obama administrations. This situation allows the relations between the two states to be explained using neoclassical realism, which assumes that the relationship between the structure of the international system and foreign policy output is not linear and that domestic dynamics should be included in the analysis to explain foreign policy output. In this context, this dissertation analyzes under which systemic conditions, in which way, and at what level the domestic dynamics, which are defined as intermediate variables in neoclassical realism, affect the formation of the foreign policy output of the US towards Turkey during the Bush and Obama periods. Using qualitative research methodology, this study analyses the impact of domestic dynamics on bilateral relations through specific foreign policy outcomes. For this reason, the general outlook of the international system and the general outlines of American foreign policy in the periods analyzed are included in the study only in relation to these foreign policy outcomes. The US Constitution gives the Congress and the President broad power to formulate foreign policy. For this reason, this study analyzed newspaper reports and statements of the executive branch as well as Congressional records.