Türkiye maden sularının fiziksel ve kimyasal bileşimi ile amonyak, nitrit, nitrat ve hidrojen sülfür derişimi üzerine etki eden faktörlerin araştırılması
Determination of the physical and chemical composition and estimating of the factors which effect the composition of ammonia, nitrite, nitrate and hydrogen sulphide
- Tez No: 85723
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maden suyu, ICP ile mineral tayini, Amonyak seçici elektrot yöntemi, Mineral water, ICP determination of minerals, Ammonia selective electrode
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
V ÖZET TÜRKİYE MADEN SULARININ FİZİKSEL ve KİMYASAL BİLEŞİMİ ile AMONYAK, NİTRİT, NİTRAT ve HİDROJEN SÜLFÜR DERİŞİMİ ÜZERİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI TÜREMEN, M. Engin Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali ÜREN Ağustos, 1999, 122 sayfa Maden suları sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, klorür, sülfat, bikarbonat, metasilikat asidi ve karbondioksit gibi mineralleri içerdiklerinden, insan vücuduna çeşitli yararlar sağlarlar. Bu faydalı minerallerin yam sıra maden sularında amonyak, organik madde, nitrit, amonyum, arsenik, nitrat, krom, çinko, bakır, mangan, kadmiyum, civa, nikel, kurşun, antimon, selenyum, siyanür, baryum, florür, bor ve hidrojen sülfür bulunabilmektedir ve bunların belirli sınırların üzerine geçmesi istenmez. Bu araştırmada Türkiye'de şişelenen 22 çeşit maden suyunun yam sıra yurt dışından ithal edilen 5 çeşit maden suyunun yararlı mineral kompozisyonları ve istenmeyen ya da belirli sınırların üzerinde olmaması gereken iz element içerikleri ICP-Emisyon tekniği ile, nitrit, nitrat ve florür spektrofotometrik tekniklerle, amonyak potansiyometrik yöntemle ve hidrojen sülfür de yan kantitatif yöntem ile kurşun sülfüre dönüştürülerek tayin edilmişlerdir. Maden sularının şişeleri üzerinde yer alan bileşenler ile uyum içerisinde olup olmadığı ve standartlar ile uyumu araştırılarak içilebilirlikleri kontrol edilmiş ve yararlılıkları kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION of the PHYSICAL and CHEMICAL COMPOSITION and ESTIMATING of the FACTORS WHICH EFFECT the COMPOSITION of AMMONIA, NITRITE, NITRATE and HYDROGEN SULPHIDE TÜREMEN, M. Engin Ph.D. in FOOD ENGINEERING Supervisor: Prof. Dr. Ali ÜREN August, 1999, 122 pages Mineral water is beneficial for human health as it contains sodium, potassium, magnesium, calcium, iron, chloride, sulphate, bicarbonate, metacilicate acid and carbondioxide. Besides these beneficial minerals mineral water also contains ammonia, organic material, nitrite, nitrate, arsenic, chromium, zinc, copper, manganese, cadmium, mercury, nickel, lead, antimony, selenium, cyanide, barium, floride, boron and hydrogen sulphide. In this research 22 samples of mineral water which are bottled in Turkey and 5 samples of imported mineral water are bought and their contents of beneficial minerals were determined. The contents of undesirable elements were also determined whether they exceed the predetermined levels or not. These minerals were determined by using ICP-Emission technique, whereas nitrite, nitrate, fluoride by spectrophotometric techniques. Moreover ammonia was determined by Ammonia Selective Electrode Method and hydrogen sulphide was determined by a semiquantative method converting it to lead sulphide. Additionally mineral waters were investigated for the suitability of its composition compared to the bottle labels. These compositions were also compared with the standards. Their usefullness and potability were also considered in this research.