Performance of three-phase reactors in the production of butanol by hydrogenation of crotonaldeyde
Krotonaldehitin hidrojenasyonu ile butanol üretiminde üç fazlı reaktörlerin performansı
- Tez No: 85724
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN SAMİ ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı fazı hidrojenasyonu, krotonaldehit, n- bütiraldehit, damlama yataklı reaktör, bulamaç tipi reaktör, Liquid-phase hydrogenation, crotonaldehyde, n- butyraldehyde, trickle-bed reactor, slurry reactor
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
m ÖZET KROTONALDEHİTİN HİDROJENASYONU İÇİN ÜÇ FAZLI REAKTÖRLERİN PERFORMANSI URAZ, Canan Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi. Prof. Dr. Ferhan Sami ATALAY Eylül 1999, 120 sayfa Bu çalışmada, krotonaldehitin n-bütiraldehite sıvı fazı katalitik hidrojenasyonu incelenmiştir. Reaksiyon, damlama yataklı (trickle-bed) ve bulamaç tipi (slurry) reaktörlerde gerçekleştirilmiştir. Süd-Chemie firmasına ait G-58B isimli, Pd bazlı ticari bir katalizör kullanılarak, 30- 50°C sıcaklık aralığında, hidrojen ve krotonaldehitin değişik akış hızlarında seçimli hidrojenasyon için uygun koşullar araştırılmıştır. Atmosferik basınçta; 30-50°C sıcaklık ve 2-7 h“1 LHSV aralığında, H2/CA=2 olarak en uygun çalışma koşullan saptandıktan sonra dönüşmeler hesaplanarak hesaplanmıştır. Beklenildiği gibi, LHSV değeri arttıkça krotonaldehitin bütiraldehite dönüşümünün azaldığı saptanmıştır. Reaksiyon hızlarım hesaplamak ve hız ifadesini türetebilmek için kinetik denemeler yapılmıştır. Değişik sıcaklıklarda boşluk hızı ve dönüşme değerleri oluşturulmuş ve bunlar arasındaki ilişki regresyon ile türetilmiştir. Reaksiyon hızları türetilen eşitliklerin türevleri alınarak hesaplanmıştır. Kinetik parametreler, iç ve dış kütle transfer etkileri dikkate alınarak hesaplanmıştır. Reaksiyon hız denkliği, ”Power Law" modeli kullanılarak türetilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PERFORMANCE OF THREE-PHASE REACTORS FOR HYDROGENATION OF CROTONALDEHYDE Canan URAZ Ph.D. in Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ferhan Sami AT ALAY September 1999, 120 pages In this work, liquid-phase hydrogenation of crotonaldehyde to n- butyraldehyde over palladium based commercial catalyst (0.05% Pd on AI2O3) was carried out in a laboratory scale trickle-bed reactor. The influences of temperature, flow rates of crotonaldehyde and hydrogen, and catalyst amount on the reaction were searched. The operating conditions were proposed as the temperature range of 30-50°C, the LHSV range of 2-7 h'1, and the space time (W/FAo) range of 250-4108 g/gmol/min, at constant H2/CA ratio as 2 and at atmospheric pressure. It was found that crotonaldehyde conversion to butyraldehyde decreases as LHSV increases as expected. Kinetic experiments were performed to calculate the reaction rates and then to explore the rate expression in trickle-bed reactor. The data between space time and conversion were evaluated at different temperatures studied and the relation between these parameters was derived by regression. The reaction rates were calculated by differentiation of the derived equations. Kinetic parameters were calculated by taking into consideration of external and internal mass transfer resistances. The reaction rate expression was derived by using“Power Law”model.