Impact performance of engineered cementitious composites at ambient and high temperatures
Mühendislikle yapılmış çimento esaslı kompozitlerin ortam ve yüksek sıcaklıklarda darbe performansı
- Tez No: 857245
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA, PROF. DR. SALLAL RASHİD ABID
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlanan etki, ACI 544-2R, Yüksek sıcaklıklar, Ateş, ECC, Repeated impact, ACI 544-2R, High temperatures, Fire, ECC
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Düşük maliyetli Çimento Esaslı Kompozitlerin (ECC) yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra malzeme ve yapısal darbe davranışlarını değerlendirmeyi amaçlayan Polipropilen (PP) bazlı ECC ve Normal Beton (NC) numuneler üzerinde iki aşamalı bir deneysel çalışma gerçekleştirildi. İlk aşamada, ACI 544-2R'ye göre tekrarlanan darbe testlerinin gerçekleştirilmesi için küçük silindirik (disk) numunelerin dökümü ve testi yapıldı; ayrıca karışımların basınç ve bükülme mukavemetini değerlendirmek için küpler ve prizmalar döküldü. 28 gün kürlendikten sonra 100'den 600○C'ye kadar altı yüksek sıcaklık seviyesine maruz bırakılır. ve referans olarak ısıtılmamış grup. İkinci aşama, aletli tekrarlanan darbe testlerini gerçekleştirmek için kare takviyeli ECC ve NC plakaların dökümünü ve ısıtılmasını içeriyordu. Numuneler son koşullara bağlı olarak her biri 5 plakadan oluşan üç gruba ayrıldı; kelepçeli, iki ucu kısıtlı ve üç ucu kısıtlı durumlar. Her gruptan iki örnek ısıtılmadan referans olarak bırakılırken, üç örnek 200, 400 ve 600 ○C'ye ısıtıldı. Ayrıca hem NC hem de ECC'nin kırılma darbe mukavemeti, 300 ○C'ye maruz kaldıktan sonra %80'den fazla azalırken, 400 ○C ve daha yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında neredeyse azaldı. Yapısal sonuçlar, ECC plakalarının karşılık gelen NC plakalara kıyasla %250 ila %425 daha yüksek darbe dayanımını koruduğunu gösterdi. Bununla birlikte, ECC plakaları, karşılık gelen NC plakalara kıyasla yüksek sıcaklığa maruz kaldıktan sonra daha şiddetli bir bozulma sergiledi; burada bir sıcaklığa maruz kaldıktan sonra NC ve ECC plakaları için sırasıyla %50 ila %90 ve %79 ila %79 ila %79 ila %97'lik mukavemet düşüşleri kaydedildi. 100 ila 600 ○C aralığı.
Özet (Çeviri)
Aiming to evaluate the material and structural impact behavior of low-cost Engineered Cementitious Composites (ECC) after exposure to high temperatures, a two-stage experimental work was conducted on Polypropylene (PP)-based ECC and Normal Concrete (NC) specimens. The first stage incorporated of small cylindrical (disk) specimens, besides cubes and prisms were cast to evaluate the compressive and flexural strength of mixtures. After the cured for 28 days its subjected to six hightemperature levels from 100 to 600○C. and unheated group as reference. The second stage incorporated square reinforced ECC and NC plates to conduct instrumented repeated impact tests. The specimens were divided into three groups of 5 plates each, depending on the end conditions; clamped, two-end restricted, and three-end restricted cases. From each group, two unheated specimens as references, while three specimens were heated to 200, 400, and 600 ○C. The impact test was conducted by applying a constant drop weight of 33 kg from a constant height of 500 mm repeatedly. For each impact blow, the impact force, acceleration, and central deflection were recorded with time. The results showed that before heating, ECC retained more than 4 times the impact strength and 6 times of impact ductility of NC. The results also showed that exposure to 100 ○C has a minimal effect on both cracking (𝑁𝑐𝑟) and failure (𝑁𝑓) impact numbers of NC, while exposure to 200 ○C decreased the impact strength by a large amount. also, ECC specimens exposed to 100 ○C retained higher impact strength compared to unheated ones, while heating to 200 ○C barely affected the impact strength of ECC specimens. also, the failure impact strength of both NC and ECC decreased by more than 80% after exposure to 300 ○C, while it almost diminished when subjected to 400 ○C and higher temperatures. The results showed that ECC plates retained 250 to 425% higher impact strength compared to corresponding NC plates. However, the percentage strength decreases of 50 to 90% and 79 to 97% were recorded for the NC and ECC plates, respectively, after exposure to a temperature range of 100 to 600 ○C