Yerel yönetimlerde algılanan hizmet kalitesi ile kurumsal itibar algısı arasındaki ilişkide kurum-paydaş ilişki çıktılarının rolü: Ağrı Belediyesi örneği
The role of organization-public relationships outcomes in the relationship between perceived service quality and perception of corporate reputation in local governments: The case of Ağrı Municipality
- Tez No: 857257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Hizmet Kalitesi, Kurumsal İtibar, Kurum-Paydaş İlişki Çıktıları, Local Governments, Service Quality, Corporate Reputation, Institution-Stakeholder Relationship Outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ağrı Belediyesi örneğinden hareketle yerel yönetimlerde algılanan hizmet kalitesi ile kurumsal itibar algısı arasındaki ilişkide kurum-paydaş ilişki çıktılarının rolünü ortaya koymak ve ilgili literatüre katkı sağlamaktır. Çalışma kapsamında yapılan araştırma, Ağrı ili kent merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri vatandaşlardan oluşan araştırma evreninden kolayda örneklem yöntemiyle belirlenen 426 katılımcı üzerinden yürütülmüştür. Yüz yüze anket tekniği aracılığıyla toplanan veriler niceliksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda algılanan hizmet kalitesinin hem kurumsal itibar algısı hem de kurum-paydaş ilişki çıktıları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmış, kurum-paydaş ilişki çıktılarının kurumsal itibar algısını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda algılanan hizmet kalitesi ile kurumsal itibar algısı arasındaki ilişkide kurum-paydaş ilişki çıktılarının aracılık rolünün olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the role of organization-public relationship outcomes in the relationship between perceived service quality and perception of corporate reputation in local governments, based on the example of Ağrı Municipality, and to contribute to the relevant literature. The research carried out within the scope of the study was carried out on 426 participants, who were determined by convenience sampling method from the research population consisting of citizens aged 18 and over, residing in the city center of Ağrı. The data collected through the face-to-face survey technique were analyzed using quantitative methods. As a result of the study, it was determined that the perceived service quality had a significant effect on both the corporate reputation perception and the organization-public relationship outcomes, and it was determined that the organization-public relationship outcomes positively affected the perception of corporate reputation. As a result of the analyzes made, it was found that the organization-public relationship outcomes have a mediating role in the relationship between the perceived service quality and the perception of corporate reputation.