İnternet gazeteciliğinde ortaya çıkan etik sorunlar ve çözüm önerileri: Tık odaklı habercilik analizi
Ethical problems in internet journalism and suggestions for solutions: Click-focused journalism analysis
  1. Tez No: 857280
  2. Yazar: AKIN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Seo Haberciliği, Tık Tuzağı, Yeni Medya, Algoritmalar, Yapay Zekâ, Seo Journalism, Click Trap, New Media, Algorithms, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Yeni iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim ve dönüşüm internet gazeteciliğinde yeni etik sorunları beraberinde getirmiştir. Etik sorunların temelinde ise, yeni iletişim teknolojilerindeki otonom bir sürecin varlığının devam etmesi gelmektedir. Genellikle“tıklama tuzağı”olarak görülen bu uygulama, önde gelen çevrim içi portallar ve haber toplayıcılar tarafından sıklıkla kullanılması ana akım medyada ciddi bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Bu kapsamda, tıklama tuzağının etki alanının etik unsurları ne ölçüde etkilediği tartışılmıştır. Ayrıca tıklama tuzağında güvenlik açıklarının neler olduğunun belirlenmesi ve okuyucuların tıklama tuzağına karşı tepkilerinin nasıl gerçekleştiğinin ortaya konulması bu çalışma ile sağlanmıştır. Seo haberciliği ve robot gazetecilik kavramlarının daha iyi anlaşılabilmesi açısından, internet gazeteciliği profesyonellerinin gözünden etik unsurların neler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda, haber editörleri ile derinlemesine görüşme gerçekleştirip bu görüşmeler kodlanarak MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada, okuyucu reflekslerinin ortaya çıkarılması bakımından üniversite öğrencilerine yönelik anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile gazeteciliğin Google gazeteciliğine dönüştüğü ve okuyucuların tık tuzaklarına maruz kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid change and transformation in new communication technologies have brought about contemporary ethical issues in online journalism. The basis of ethical problems is the existence of an autonomous process in new communication technologies. News portals that lure users into their networks to deceive them quickly, fake web hyperlinks and redirection with large photos easily happen in this process. This method, generally seen as“clickbait”with its frequent use by leading online portals and news aggregators, is becoming a serious concern in the mainstream media. Within this framework, the extent to which the influence area of clickbait affects ethical elements is discussed. Besides, this study aims to identify the security gaps in clickbait and to reveal how readers react to clickbait. In terms of better understanding the terms of SEO journalism and robot journalism, what the ethical elements were from the perspective of online journalism professionals were revealed. In this context, in-depth interviews were conducted with news editors, and these interviews were coded and analysed with the MAXQDA program. The study surveyed university students to reveal reader reflexes. This study has determined that journalism has turned into Google journalism and readers exposed to click traps.