Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinin öğretim materyallerini kullanım durumları
The usage status of instructional materials by Religious Culture and Ethics teachers
  1. Tez No: 857279
  2. Yazar: TUNCAY CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Öğretmen, Öğretim Materyalleri, Religious Education, Religious Culture and Ethics Lesson, Teacher, Instructional Materials
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Çalışmanın amacı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinin öğretim materyallerini kullanım durumlarını belirlemektir. Bu amaçla öğretmenlerin öğretim materyalleriyle ilgili görüşleri ve uygulamaları incelenmiştir. Çalışma, konuyu kapsamlı bir şekilde incelemesi açısından önem arz etmektedir. Araştırmada nitel yöntemlerden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma, Bitlis il merkezinde amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen dokuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeniyle ve altı ortaokulda yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem formları kullanılmıştır. Görüşme ve gözlemlerden edinilen verilere içerik analizi yapılarak kodlar ve temalar belirlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin derslerinde çoğunlukla yazı tahtası ve ders kitabı gibi geleneksel öğretim materyallerini ve akıllı tahtadan sunu ve video gibi teknolojik öğretim materyallerini kullandıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin sınırlı sayıda ve çeşitte öğretim materyallerini çoğunlukla ön hazırlık yapmadan, materyal tasarım ve kullanım ilkelerine dikkat etmeden plansızca kullandıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin derste öğretim materyallerini kullanmaları derse görsellik ve canlılık katarak öğrencilerin ilgi ve dikkatlerini çektiği, öğretmen anlatımlarını desteklediği ve etkileyici öğrenme ortamlarının tasarlanmasına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the usage status of instructional materials by Religious Culture and Ethics teachers. For this purpose, the opinions and practices of teachers regarding instructional materials were examined. The study is significant as it is one of the first comprehensive research projects on the subject. A qualitative research method, specifically a case study design, was employed in the study. The research was conducted with nine Religious Culture and Ethics teachers selected through purposive sampling method in the city center of Bitlis, along with six middle schools. Semistructured interview and observation forms were used as data collection tools. Codes and themes were determined through content analysis of the data obtained from interviews and observations. In the study, it was found that teachers mostly use various traditional instructional materials, primarily chalkboards and textbooks, in their classes. Additionally, they also utilize some technological instructional materials such as smart boards, presentations, and videos. As a result, it was concluded that teachers use a limited number and variety of instructional materials without adequate preparation and without paying attention to material design and usage principles. However, it was also determined that the use of instructional materials in the classroom contributes to the visual appeal and liveliness of the lesson, attracting students' interest and attention. Furthermore, it supports teacher explanations and facilitates the creation of impactful learning environments.