11-17 yaş grubu Türk erkeklerinin beden ölçü standartlarının belirlenmesi
Determination of body measurement standards of Turkish boys between the ages of 11-17
- Tez No: 85733
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzdebir değeri, TS 4344, ISO 8559, Percentile, TS 4344, ISO 8559
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
IV ÖZET 11-17 YAŞ GRUBU TÜRK ERKEKLERİNİN BEDEN ÖLÇÜ STANDARDLARININ BELİRLENMESİ YÜCEL, Önder Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Çetin ERDOĞAN Mayıs 1999, 142 sayfa Bu tez çalışmasında 11-17 yaş grubundaki erkeklerin; beden ölçüleri tespit edilmiştir. Çalışmanın amacı, iç piyasa erkek giysisi üreten işletmelerin karşılaştıkları ölçü sorunlarını gidermektir. Çalışmaya veri teşkil eden ölçümler, Türkiye'nin 7 bölgesindeki 12 ayrı ilinde ve 2802 erkek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kişi üzerinden 38 ayrı ölçüm alınarak, bilgi kayıt formlarına kaydedilmiştir. Ölçümler, 12 ilin çeşitli ilköğretim okullarıyla, liselerinde yapılmıştır. Ölçüm aletleri olarak, mezüre, kumpas, cetvel ve baskül kullanılmıştır. 2802 erkeğe ait ölçülerin belirlenmesinden sonra, her bir ölçünün ortalama, standard sapma, varyasyon katsayısı, medyan ve yüzdebir değerleriyle ölçüler arasındaki korelasyon katsayıları bilgisayar yardımıyla hesaplanmıştır. Ayrıca tüm boy, göğüs ve bel ölçülerinin bölgeler arasındaki farklılıkları belirlenerek, bu ölçülere göre 3 ayrı standardizasyon çizelgesi hazırlanmıştır. Yapılan ölçümler, TS 4344 ve ISO 8559 standardlan çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF BODY MEASUREMENT STANDARDS OF TURKISH BOYS BETWEEN THE AGES OF 11-17 YÜCEL, Önder Phd in Textile Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Çetin ERDO?AN May 1999, 142 Pages In this thesis, body measurement of boys between the ages of 15-17 have been determined. The aim of this study is to guide the measurement problems of the factories producing boy's wear in Turkey. To realize a data base for the study, measurements from 2802 boys have been taken. 12 cities have been randomly chosen from Turkey's 7 geographical regions 38 different body measurements have been taken from each person and written information record-paper. The measurements have been done in the primary and high schools of 12 cities. The tools in this study are tape-meter, plot, ruler and balance. Average standard variation, variation cofficient, median and percentile of all measurements have been examined by using computer. Accordingly, regional differences in terms of body size determined and 3 different standardization tables for body height, chest girth and waist girth measures have been prepared. The measurements of the study have been realized according to TS 4344 and ISO 8559 standards.