Arapgir ilçesinin ekoturizm potansiyeli ve yerel halkın ekoturizme bakış açısı
Ecotourism potential of Arapgir district and the local people's perspective on ecotourism
  1. Tez No: 857356
  2. Yazar: GAMZENUR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Potansiyel, Algı, Arapgir, Ecotourism, Potential, Perception, Arapgir
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ekoturizm, doğaya karşı bilinçli turistlerin tercih ettiği bir turizm şeklidir. Bu çalışma Arapgir ilçesindeki ekoturizm potansiyelini tespit etmek ve yerel halkın ekoturizme karşı algılarının ne yönde olduğunu belirlemek için hazırlanmıştır. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada olduğu karma yöntem deseni kullanılarak, bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Arazi çalışmalarının yanı sıra nitel yöntemlerden yarı yapılandırılmış mülakat formu sahayı iyi bilen 25 kişiye uygulanarak sahanın SWOT analizi ile ekoturizm potansiyeli belirlemiştir. Bu şekilde çalışma alanında tespit edilen güçlü, zayıf, tehdit ve fırsatlar daha sonra Analitik Hiyerarşi Süreçleri kullanılarak 3 uzman kişi görüşüne göre nicel SWOT analizine dönüştürülmüştür. Nicel yöntemler arasında yer alan anket yöntemi ise arazi çalışmaları esnasında sahada 400 kişiye uygulanmıştır. Hatalı anket formlarının çalışmadan çıkarılmasıyla ile 367 kişinin 5'li likert ölçekte vermiş olduğu cevaplar SPSS programında analiz edilmiştir. Böylece yerel halkın ekoturizme karşı algılarının ne yönde olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Analizlerden elde edilen bulgulara göre yerel halk, Arapgir ilçesini ekoturizm faaliyetlerinin yapılabilmesi için uygun bir yer olduğunu düşünmektedir. Ayrıca saha çalışmalarında yapılan gözlemlerle de, Arapgir ilçesinde birçok ekoturizm türünün yapıldığı ve alana değer kattığı tespit edilmiştir. Halkın ekoturizme yönelik algılarının demografik özelliklere göre farklılık göstermesine dair hipotezler test edilmiştir. Bu sonuçlara göre yerel halkın ekoturizme yönelik algıları cinsiyet, yaş grubu, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, meslek grubu ve ikamet süresine göre farklılık gösterirken algı, medeni duruma göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ecotourism is a form of tourism preferred by nature-conscious tourists. This study was prepared to determine the ecotourism potential in Arapgir district and to determine the perceptions of the local people towards ecotourism. In the study, findings were tried to be obtained by using a mixed method design, which combines qualitative and quantitative research methods. In addition to the field studies, the semi-structured interview form, which is one of the qualitative methods, was applied to 25 people who knew the field well, and the ecotourism potential of the field was determined by SWOT analysis. In this way, the strengths, weaknesses, threats and opportunities identified in the study area were then transformed into quantitative SWOT analysis according to the opinion of 3 experts using Analytical Hierarchy Processes. The survey method, which is among the quantitative methods, was applied to 400 people in the field during the field studies. With the removal of incorrect questionnaire forms from the study, the answers of 367 people on a 5-point Likert scale were analyzed in the SPSS program. Thus, findings were obtained about the perceptions of the local people towards ecotourism. According to the findings obtained from the analyzes, the local people think that Arapgir district is a suitable place for ecotourism activities. In addition, with the observations made in the field studies, it has been determined that many types of ecotourism are made in the Arapgir district and add value to the area. The hypotheses regarding the differences in the public's perceptions of ecotourism according to demographic characteristics were tested. According to these results, while the perceptions of the local people towards ecotourism differ according to gender, age group, education level, income level, occupation group and residence time, the perception does not differ according to marital status.