Öğretim programlarının ve branş öğretmenlerinin değerler eğitimine yönelik bakış açılarının karşılaştırılması
Comparison of curriculum and branch teachers' perspectives on values education
- Tez No: 857365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: değerler eğitimi, ortaokul öğretim programları, ortaokul zorunlu dersler, ortaokul öğretmenleri, values education, secondary school curriculum, secondary school compulsory courses, secondary school teachers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Araştırmada ortaokul zorunlu dersleri öğretim programları ve ortaokul öğretmenlerinin değerler eğitimine yönelik bakış açılarının belirlenmesi ve literatürle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma nitel yaklaşımla yürütülmüştür. Öğretmenlerin bakış açılarının belirlenmesi için 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde 11 branşta toplam 55 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşülmüştür. Programlar doküman analizine; katılımcılardan toplanan veriler, betimsel analize ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Programlara ve katılımcılara göre değerler eğitimi önemli görülmektedir. Programlarda değerler eğitiminin derslere yayılarak işlenmesi ön görülmüşken katılımcılar bütün derslerde veya ayrı bir ders olarak okutulması konusunda iki görüşe ayrılmıştır. Kök değer tercihlerinde programlarda ve katılımcılarda sosyal değerler tercih edilmiştir. Değerler eğitiminde katılımcılar çoğunlukla öğrenciyi aktif kılacak yöntemleri uygun bulmaktadır ancak fiiliyatta öğretmen merkezli uygulamalara yönelmektedirler. Katılımcıların çoğunluğu değerler eğitimi uygulamalarının yeterli olmadığını belirtmiştir. Katılımcıların değerler eğitimi için en uygun din kültürü ve ahlak bilgisi, en zayıf matematik dersini görmektedir. Programlarda öne çıkarılan ders sosyal bilgiler, geride bırakılmış ders İngilizce olarak tespit edilmiştir. Programlarda; sosyal bilgiler, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinde değerler eğitimi zamanlaması belirginleştirilmiş; diğer derslerde öğretmenlere bırakılmıştır. Katılımcılar büyük oranda planlamanın belirgin olması gerektiğini düşünmektedir. Programlarda değerler eğitiminin ölçme- değerlendirmesinin nasıl yapılacağı belirtilmiş ancak amacı belirtilmemiştir. Katılımcıların bir bölümü ölçme-değerlendirmeye yönelik felsefi ve pratik çekinceler taşımaktadırlar. Türk eğitim sisteminde değer eğitiminin ölçme ve değerlendirmesi yeterince yapılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the research, it was aimed to determine the secondary school compulsory courses and the secondary school teachers' perspectives on values education and to compare them with the literature. The study was carried out with a qualitative approach. In order to determine the teachers' perspectives, a total of 55 teachers in 11 branches in Kayseri were interviewed in the 2021-2022 academic year using a semi-structured interview form. Programs were subjected to document analysis and the data collected from the participants were subjected to descriptive and content analysis. Values education is considered important according to programs and participants. While it was envisaged that values education should be spread over courses in the programs, the participants were divided into two views on whether it should be taught in all courses or as a separate course. In the root value preferences, social values were preferred in the programs and participants. In values education, participants mostly find it appropriate to use methods that will make students active, but they actually turn to teacher-centered practices. The majority of the participants stated that values education practices are not sufficient. The most appropriate course for the participants is religious culture and moral knowledge for the values education and the weakest is mathematics course. The prominent course in the programs was determined as social studies, and the course left behind was English. In the programs of social studies, visual arts, technology and design, religious culture and ethics, the history of the revolution and Kemalizm, the timing of values education have been clarified; other lessons are left to the teachers. Most of the participants think that the planning should be clear. In the programs, it was stated how the measurement-evaluation of values education would be done, but its purpose was not specified. Some of the participants have philosophical and practical reservations about measurement-evaluation. Measurement and evaluation of values is not accomplished enough in the Turkish education system.