Nurettin Topçu'nun dini düşüncesinde temel kavramlar ve taşralı hikayelerindeki şahsiyetlerin felsefi bir tahlili
Fundamental concepts in Nurettin Topçu's religious thought and a philosophical analysis of personalities in the taşrali stories
- Tez No: 857367
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, din, dindar, şahsiyet, ahlâk, samimiyet, şekilcilik, Nurettin Topçu, religion, religious, personality, morality, sincerity, formalism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din ve Felsefe Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma ile Türk düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Nurettin Topçu'nun Taşralı hikâyelerinde mevcut karakterler üzerinden din, dindar, ahlâk ve vb belli başlı kavramlar ele alınmıştır. Giriş bölümünde Nurettin Topçu'nun din felsefesi metodolojisinde, akıl ve iman ilişkisine değinilmiştir. Birinci bölümde Topçu'nun hayatı, eserleri ve fikir dünyasından, ikinci bölümünde ise onun düşünce sisteminde öne çıkan din ve dinsel kavramlardan bahsedilmiştir. Tezimizin ismine de konu olan üçüncü bölümde ise Taşralı hikâyelerinde dini özellikleriyle öne çıkan karakterler tasniflenerek felsefi bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, certain concepts such as religion, religious, morality and etc. are discussed through the existing characters in the story book Taşralı of Nurettin Topçu, one of the most important figures in the history of Turkish thought. In the introduction, the relationship between reason and faith in Nurettin Topçu's methodology of philosophy of religion is mentioned. In the first part, Topçu's life, literary studies and world of ideas, and in the second part, religion and religious concepts that come to the fore in his thought system are mentioned. In the third chapter, which is also the subject of the name of our thesis, the characters that stand out with their religious characteristics in the stories of the Taşralı were classified and subjected to a philosophical evaluation.