Datça yarımadası ve yakın civarında (GB Anadolu) cisim dalgası soğrulma karakterinin belirlenmesi
Datça yarımadası ve yakın civarında (GB Anadolu) cisim dalgası soğrulma karakterinin belirlenmesi
- Tez No: 857470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Soğurulma, Koda Normalizasyonu, Cisim Dalgası, Seismic attenuaiton, Seismic risk, Datça Peninsula, Body waves
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Çalışma kapsamında Datça Yarımadası ve yakın civarında 2016 ve 2022 yılları arasında meydana gelmiş 3.5 (Ml) ve üstü büyüklükteki deprem verileri kullanılarak bölgeye ait soğrulma karakteri ortaya çıkarılmıştır. Özellikle cisim dalgalarının (P,S) ele alındığı çalışmada, frekans bağımlı soğrulma fonksiyonları Genişletilmiş Koda Normalizasyon Tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (KRDAE - BDTİM) tarafından işletilen DALY (Dalyan - Muğla), DAT (Datça - Muğla) ve BODT (Bodrum - Muğla) istasyonlarına ait açık-kaynak deprem verileri kullanılmıştır. İlgili yıllar arasında meydana gelmiş, 668 deprem arasından yüksek sinyal/gürültü oranına sahip 299'una ait 3 bileşen geniş-bant deprem kayıtları seçilmiş ve çalışmada veri seti olarak kullanılmıştır. Bu depremlerin tümüne farklı merkez frekanslarda (1.5 Hz-18 Hz) ayrı ayrı Genişletilmiş Koda Normalizasyon Tekniği uygulanmış ve her iki sismik faz için de bölgedeki soğrulma karakterinin frekans bağımlılığı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ilgili fonksiyonlar, P fazı için Qp=17.08±3.0f 1.40±0.07 olarak ve S fazı için ise Qs= 90.16±19.7f 0.89±0.09 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bu fonksiyonlar bölge ve yakın civarında yapılacak Deprem simülasyonu, Spektral analiz, deprem risk hesabı ve Odak mekanizma çözümleri gibi birçok sismoloji çalışmada girdi fonksiyonu olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, the attenuation character of the region was revealed by using earthquake data with a magnitude of 3.5 (Ml) and above that occurred between 2016 and 2022 in Datça Peninsula and its vicinity. In the study where especially body waves (P,S) are considered, frequency dependent attenuation functions are obtained using the Extended Coda Normalisation Technique. In the study, open-source earthquake data from DALY (Dalyan - Muğla), DAT (Datça - Muğla) and BODT (Bodrum - Muğla) stations operated by Boğaziçi University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute - Regional Earthquake-Tsunami Monitoring Center (KOERI - RETMC) stations were used. Among the 668 earthquakes that occurred between the relevant years, the broadband three-components of 299 earthquakes with high signal-to-noise ratio were analysed. The Extended Coda Normalisation Technique was applied to all of these earthquakes at different centre frequencies (1.5 Hz-18 Hz) and the frequency dependence of the attenuation character in the region was examined for both seismic phases. According to the obtained results, the related functions are calculated as Qp=17.08±3.0f 1.40±0.07 for P phase and Qs= 90.16±19.7f 0.89±0.09 for S phase. These functions can be used as input functions in many seismological studies such as earthquake simulation, spectral analysis, earthquake risk calculation and focal mechanism solutions.