Babaların duygu ifade etme becerileri ile okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between fathers' emotion expression skills and preschool children's emotion expression skills
  1. Tez No: 857484
  2. Yazar: BETÜL TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ŞAHAN AKTAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZGE ÜNSAL AKSEBZECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Father, Expressing Emotion, Preschool Children's
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, babaların duygu ifade etme becerileri ile okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu çocukları İstanbul'da okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 150 anne ve 150 baba oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Duygu İfade Etme Ölçeği ve Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği ile kişisel Bilgi Formundan elde edilen demografik bilgilerin analizi amacıyla Bağımsız T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Duygu İfade Etme Ölçeği ve Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Ölçekler arasındaki etkiyi tespit etmek için Basit Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerileri ile cinsiyet, anne yaş, baba yaş, anne öğrenim düzeyi, algılanan gelir durumu ve ailedeki çocuk sayısı değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, baba öğrenim düzeyi ile çocukların mutlu duygularını ifade etme becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Babaların duygu ifade etme becerileri ile okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerileri arasında anlamlı düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu ve babaların duygularını ifade etme becerilerinin okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerilerini yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Sonuç olarak babaların duygu ifade etme becerileri arttıkça okul öncesi dönem çocukların duygu ifade etme becerileri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between fathers' emotion expression skills and preschool children's emotion expression skills. Materials and Methods: This study was carried out in the relational survey model. The study group of the research consists of 150 mothers and 150 fathers whose children attend preschool education institutions in Istanbul. The data were collected using the Personal Information Form, the Emotional Expression Questionnaire and the Child Emotion Expressiveness Questionnaire. Independent T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) is used for the analysis of demographic information obtained from the personal information form and Child Emotion Expressiveness Questionnaire. And Pearson Correlation Analysis was performed to determine the relationship between Emotional Expression Questionnaire and Child Emotion Expressiveness Questionnaire. Simple Linear Regression Analysis was applied to determine the effect between scales. Results: According to the findings of the research, there is no significant relationship between preschool children's emotional expression skills and gender, mother's age, father's age, mother's education level, perceived income status and the number of children in the family and there is a significant relationship between the father's education level and the children's ability to express their happy feelings. It is observed that there is a significant positive relationship between fathers' emotion expression skills and preschool children's emotion expression skills and fathers' emotion expression skills effect preschool children's emotion expression skills. Conclusion: As fathers' emotion expression skills increase, preschool children's emotion expression skills increase.