Topraktan magnezyum sülfat (MgSO4) uygulamalarının gemlik zeytin çeşidinde meyve verim ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi
Determination of thr effects of soil magnesium sulfate (MgSO4) applications on fruit yield and quality in gemlik olive variety
  1. Tez No: 857500
  2. Yazar: FIRAT ÖĞDÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gübreleme, olgunluk indeksi, Pomolojik özellikler, klorofil, antagonistik etki, Fertilization, maturity index, pomological properties, chlorophyll, antagonistic effect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma 2022-2023 yılları arasında Balıkesir ili Erdek ilçesi Çeltikçi mahallesinde bulunan ticari bir zeytinlikte yürütülmüştür. Gemlik çeşidi zeytin ağaçlarına topraktan magnezyum sülfat uygulamalarının hasat dönemindeki verim ve meyve kalite özellikleri üzerine olan etkisi incelenmiştir. 30 yaş üzeri zeytin ağaçlarından oluşan, kültürel işlemleri düzenli yapılan bir uygulama bahçesi seçilmiştir. Uygulama için 30 ağaç seçilmiş ve tesadüf parselleri deneme desenine göre planlama yapılmıştır. Belirlenen deneme ağaçlarına sırasıyla 0, 100, 200, 500 ve 1000 g'lık magnezyum sülfat uygulamaları yapılmıştır. Uygulama yapılan parsellerde ağaç başına meyve verimi ve pomolojik özellikler incelenmiştir. Sonuç olarak magnezyum sülfat uygulanmayan kontrol grubu ağaçlarda meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, olgunluk indeksi ve meyve verimi yönünden en düşük değerler elde edilmiş olup meyve boyu ve meyve ağırlığı yönünden 100 g ve 500 g magnezyum sülfat uygulamaları en yüksek değerleri vermiş, olgunluk indeksi 200 g magnezyum sülfat uygulamasında en yüksek, ağaç başına meyve veriminde 500 g magnezyum sülfat uygulaması en yüksek değerlere sahip olmuştur. Meyve eni bakımından kontrol grubu ağaçlar dışında uygulama yapılan ağaçlar arasında istatistiki bakımdan önemli bir fark oluşmamıştır. Tüm uygulamalar dikkate alındığında çekirdek eni ve çekirdek ağırlığı bakımından anlamlı bir fark oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a commercial olive grove located in Çeltikçi neighborhood of Erdek district of Balıkesir province between 2022-2023. The effects of soil application of magnesium sulfate (MgSO4) to Gemlik variety olive trees on yield and fruit quality characteristics at harvest were investigated. A treatment orchard consisting of 30 years old olive trees with regular cultural treatments was selected. For the application, 30 trees were selected and planned according to the random plots experimental design. Magnesium sulfate applications of 0, 100, 200, 500, 500 and 1000 g were made respectively. Fruit yield per tree and pomological characteristics were examined in the treated plots. As a result, the lowest values in terms of fruit width, fruit length, fruit weight, ripeness index and fruit yield were obtained in the control group trees without magnesium sulfate application; 100 g and 500 g magnesium sulfate applications gave the highest values in terms of fruit length and fruit weight, the ripeness index was the highest in 200 g magnesium sulfate application, and 500 g magnesium sulfate application had the highest values in fruit yield per tree. In terms of fruit width, there was no statistically significant difference between the treated trees except for the control group trees. When all treatments were taken into consideration, there was no significant difference in terms of kernel width and kernel weight.