Kalıcı çözüm türlerinden gönüllü geri dönüş
Voluntary return from types of permanent solutions
  1. Tez No: 857510
  2. Yazar: CEREN ARSLANGÖRÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KÜPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Koruma Türleri, BMMYK, Gönüllü Geri Dönüş, Migration, Types of Protection, UNHCR, Voluntary
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmanın amacı koruma türlerini sona erdiren sebeplerden gönüllü geri dönüş kalıcı çözüm türünün özellikleri ve uygulanış biçimi ile bu çözüm türünün uluslararası hukuk ve Türk Hukukunda düzenleniş şeklinin incelenmesidir. Gönüllü geri dönüş, artan göç olgusu ile birlikte, uygulamada sıklıkla rastlanılan bir çözüm türü haline gelmiştir. Yapılan çalışmalar da hem ülkeler hem korunanlar bakımından son yıllarda en etkili, başarılı ve sürdürülebilir çözüm türünün gönüllü geri dönüş olduğunu göstermiştir. Ancak daha önce ekseriyetle diğer iki çözüm türünün uygulanıyor olması, çalışmalar bu iki çözüm türü üzerinde yapılmıştır. Yalnızca gönüllü geri dönüş çözüm türünü ele alan çalışma sayısı bu sebeple oldukça azdır. Yapılan çalışmaların birçoğunda da konu idari yönüyle ele alınmıştır. Çözüm türünün kapsam ve içeriğine ilişkin detaylı açıklamalar yapılması ve hukuk sistemleri içerisinde de ki yerine değinilmesi amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Çalışmamızda gönüllü geri dönüş çözüm türünün hangi durumlarda uygulanabileceği, unsurlarının tespiti ve hukuka uygun olarak yerine getirilip getirilmediğinin ne şekilde anlaşılacağı soruları ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. İşbirliklerinin ve ülkeler arası bilgi alışverişinin geliştirilmesinin gönüllü geri dönüş çözüm türünün kalıcılığını artıracağı ve geri dönüş taleplerinin kabulünde ve yönetilmesinde büyük katkı sunacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the characteristics and implementation of the permanent remedy of voluntary return, which is one of the grounds for termination of protection, and the regulation of this remedy in international law and Turkish Law. Voluntary return has become a frequently encountered type of solution in practice with the increasing migration phenomenon. Studies have shown that voluntary repatriation is the most effective, successful and sustainable type of solution in recent years for both countries and protected persons. However, since the other two types of solutions were mostly applied before, studies have been conducted on these two types of solutions. For this reason, the number of studies addressing only the voluntary repatriation solution type is quite small. In most of the studies, the issue has been addressed from an administrative perspective. This study has been prepared in order to provide detailed explanations on the scope and content of the remedy type and to address its place in legal systems. In our study, the questions of in which cases the voluntary return remedy can be applied, the determination of its elements and how to understand whether it has been fulfilled in accordance with the law have been tried to be explained with the provisions of national and international legislation. It is concluded that the development of cooperation and exchange of information between countries will increase the permanence of the voluntary repatriation remedy and will make a great contribution to the acceptance and management of repatriation requests.