Türk Medeni Hukuku'nda sınırlı ehliyetsiz olmanın hukuki işlemlere etkisi
The effect of being limited incapacity person on legal procedures in Turkish Civil Law
  1. Tez No: 857522
  2. Yazar: LEYLA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÜBRA ERCOŞKUN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırlı Ehliyetsiz, Ayırt Etme Gücü, Çocuğun Malları, Hukuki İşlem Ehliyeti, Dava Ehliyeti, Kısıtlının Malları, Kişiye Sıkı Sıkıya Bağlı Hak, Limited Liability, Discernment, Child's Property, Legal Action Liability, Litigation, Restricted Property, Strictly Affected Right
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Toplumda düzenin sağlanması için ortaya çıkan kuralların ana amacı kişilerin toplumda huzur içinde yaşayabilmelerini sağlamaktır. Kişiler var olduğu için hukuk kuralları da vardır. Kişi, sosyal düzenin sağlanmasında ana karakterdir, çünkü toplumsal ilerleyiş kişilerin fiilleri ile gerçekleşir. Kişilerin hukuka uygun fiilleri yapabilmeleri veya hukuka aykırı fiillerinden sorumlu tutulabilmeleri için hukukun belirlediği bazı şartları taşımaları gerekir. Bir hukuki işlem yapabilmek için o hukuki işlemi yapabilme ehliyetine sahip olmak gerekir. Bu da ilk olarak TMK m.9'da yer alan şartlara sahip olmakla mümkündür. Fiil ehliyetinin şartlarının bazılarının kişide mevcut olmaması halinde, yapılan hukuki işlem bu durumdan etkilenir ve birtakım yaptırımlara maruz kalır. Çalışmamızın konusunu oluşturan sınırlı ehliyetsizler fiil ehliyetinin bazı şartlarını taşımayan kişilerdir. Çalışmamızda, ayırt etme gücüne sahip küçükler ile ayırt etme gücüne sahip kısıtlıların hukuki işlemleri ne şekilde yapabilecekleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca sınırlı ehliyetsizlerin, medeni hukuk kapsamındaki bazı kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları nasıl kullanabilecekleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the rules that emerged to ensure order in the society is to ensure that people can live in peace in the society. Because there are people, there are also rules of law. The person is the main character in the provision of social order because social progress takes place with the actions of people. In order for people to perform lawful acts or be held responsible for their unlawful acts, they must meet certain conditions determined by the law. In order to be able to take a legal action, it is necessary to have the capacity to do that legal action. This is possible, first of all, by having the conditions set forth in Article 9 of the Turkısh Civil Code. If some of the conditions of the legal capacity are not available to the person, the legal action is affected by this situation and is subject to some sanctions. The subject of our study is limited incompetent persons who do not meet some of the conditions of legal capacity. In our study, it is focused on how the minors with the power of discrimination and the disabled who have the power of discrimination can do the legal proceedings. In addition, it has been discussed how he/she can exercise the tight-knit rights of some person within the scope of Civil Law.