Abdurrahman Munîf'in Esmâ'u Muste'âra, el-Menkûd ve Ekfânu'l-Belediyye adlı hikâyelerinin teknik yönden incelenmesi
The tecnical analysis of Abdelrehman Munif's stories Esmâ'u Muste'âra, el-Nenkûd and Ekfânu'l-Beledi̇yye
- Tez No: 857565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ ÖNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdurrahman Munîf, Hikâye, Batıda Hikâye, Arap Edebiyatında Hikâye, Abdelrehman Munif, Story, Story in the West, Story in Arabic Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Modern hikâyenin ilk örnekleri 14. yüzyılda batı edebiyatında İtalyan yazar Giovanni Boccacio'nun Decameron hikâyeleri ile ortaya çıkmış, 17. yüzyılda ise; Miguel de Saavedra Cervantes'in kaleme aldığı Novelas Ejemplares (Örnek Öyküleri) adlı eseri ile üst düzeye ulaşmıştır. 19. yüzyıla gelindiğinde ise modern hikâye; edebî bir nitelik kazanarak son şekline ulaşmıştır. 20. yüzyılda basın ve yayıncılıktaki son gelişmelerle modern hikâyeler gazete ve dergilerde yayınlanarak pek çok kitleyle buluşmuştur. Batı edebiyatında modern hikâyenin gelişim serüveni bu şekilde iken, Arap edebiyatında ise; hikâyeciliğin temelleri Cahiliye döneminde atılmıştır. İslamiyet'in kabulüyle ele alınan konular değişiklik göstermiş ancak tamamen bağımsız bir hal almamıştır. Bu nedenle Arap edebiyatında hikâye, Cahiliye dönemi ve İslamiyet sonrası konularla birlikte iki yönlü gelişim göstermiştir. Modern anlamda hikâye türü ilk olarak Mısır'da doğmuş ve Irak, Suriye gibi ülkelere yayılarak hikâye yeniden şekillenmiştir. Abdurrahman Munîf Esmâ'u Muste'âra, el-Menkûd ve Ekfânu'l-Belediyye adlı hikâyelerini modern hikâye türünde kaleme almıştır.
Özet (Çeviri)
The first examples of the modern story emerged in western literature in the 14th century with the Decameron stories of the Italian writer Giovanni Boccacio. In the 17th century; it reached the highest level with his work Novelas Ejemplares (Example Stories) written by Miguel de Saavedra Cervantes. In the 19th century, the modern story; it reached its final form by gaining a literary quality. With the latest developments in the press and publishing in the 20th century, modern stories were published in newspapers and magazines and met with many audiences. While the development adventure of the modern story in western literature is like this, in Arabic literature; the foundations of storytelling were laid in the period of Jahiliyyah. The issues addressed with the adoption of Islam have changed, but have not become completely independent. For this reason, the story in Arabic literature has developed in two directions with the issues of the Jahiliyyah period and the post-Islamic period. In the modern sense the type of story was first born in Egypt and the story was reshaped by spreading to countries such as Iraq and Syria. Abdelrehman Munif wrote his stories Esmâ'u Muste'ara, el-Menkûd and Ekfânu'l-Belediyye in the modern story genre.