Investigation the role of dna topoisomerase IIβ on the gene expression levels associated with parkinson's disease and neuroinflammation markers in an in vitro LPS and IFNγ-induced neuroinflammation model
Dna topoizomeraz IIβ'nin parkinson hastalığı ve nöroinflamasyon belirteçleri ile ilişkili gen ekspresyon seviyeleri üzerindeki rolünün in vitro LPS ve IFNγ kaynaklı nöroinflamasyon modelinde araştırılması
  1. Tez No: 857605
  2. Yazar: RAMA ŞEYHALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Nöroloji, Biology, Molecular Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA topoizomeraz IIβ, Mikroglia, Nöroinflamasyon, Parkinson hastalığı, DNA topoisomerase IIβ, Microglia, Neuroinflammation, Parkinson's disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
DNA topoizomeraz IIβ (topo IIβ), beyin gelişimi, nöronların farklılaşması ve nörodejenerasyon sürecinde önemli rolü olduğu bilinen bir enzimdir. Topo IIβ'nin Parkinson hastalığının (PH) ilerlemesi ile ilişkilendirmiştir. Diğer yandan, PH'nin patolojik özelliklerine olan protein agregasyonu ve dopaminerjik nöronal dejenerasyona yanıt olarak kronik nöroinflamasyon tetiklediği bilinmektedir. Nöroinflamasyona mikroglia gibi aktif glial hücreler aracılık etmektedir. Bu çalışmada, topo IIβ'nın mikroglia aracılı nöroinflamasyondaki etkisinin araştırılması planlandı. Deneysel olarak, topo IIβ aşırı ifade edilmiş ve topo IIβ susturulmuş LPS/IFNy ile indüklenen mikroglia hücrelerinden salgılanan inflamatuar sitokinler, Luminex testi ile ölçüldü. Ayrıca PH ile ilişkili genlerin ifadeleri RT-qPCR dizileme ile belirlendi. Topo IIβ'nin aşırı ekspresyonu, pro-inflamatuar sitokinlerin salınımının azalmasına neden olurken, susturulması ise sitokinlerin salınımını arttırdı. Son olarak, PH patolojisiyle ilişkili genlerin ekspresyon seviyelerinin topo IIß aktivitesinden etkilendiği belirlendi. Bu bulgular, topo IIβ'nın PH ile ilişkili genler üzerindeki düzenleyici rolünün yanı sıra topo IIβ'nın pro-inflamatuar olarak aktif mikroglia üzerindeki immünomodülatör etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DNA topoisomerase IIβ (topo IIβ) is enzyme that known to have significant role in the development of the brain, differentiation of the neurons, and neurodegeneration. Topo IIβ was proven to have relation with the progression of Parkinson's disease (PD). However, in response to aggregated protein and dopaminergic neuronal degradation, which are pathological characteristics of PD, chronic neuroinflammation response is triggered. Neuroinflammation is mediated by the activation glial cells such as microglia. In this study, we planned to study the regulatory effect of topo IIβ in microglia-mediated neuroinflammation. Experimentally, the inflammatory cytokines released from topo IIβ-overexpressed and topo IIβ-silenced LPS/IFNγ-induced microglia, were measured by Luminex assay. In addition, the expressions of PD-related genes were determined by RT-qPCR array. Overexpressing topo IIβ resulted decreasing the release of pro-inflammatory cytokines, where silencing of topo IIβ increased the release of the cytokines. Lastly, PD pathology-associated genes expression levels appeared to be influenced by topo IIβ activity. This findings demonstrate the regulatory role of topo IIβ on PD-related genes, as well as, the immunomodulatory effect of topo IIβ on pro-inflammatory activated microglia.