Güncel verilerle Antik Çağ'da İç ve Batı Anadolu anıt mezar geleneği ve gelişimi
Central and Western Anatolia monumental tomb tradition and development in ancient times with current data
- Tez No: 857636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Anadolu, İç Anadolu, Batı Anadolu, Anıt, Anıt Mezar, Ancient Age, Anatolia, Central Anatolia, West Anatolia, Monument, Monument Tomb
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Antik Çağ Anadolu'sunda Anıt mezarlar Arkeoloji disiplini ve mezar tipolojisi için önemli bir yere sahiptir. Kentin refah düzeyini, etnik durumunu, geleneklerini, sanatını anlamamızda önemli bilgiler oluşturan nekropolislerdeki mezar tiplerinden biri olan anıt mezarları tanıtmaya ve aynı zamanda İç ve Batı Anadolu'daki antik kentlerde bulunan örnekleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anıt mezarların yapılmasındaki amaç ve günümüzde dahi önemini yitirmeden yapılmaya devam etmesi belli bir süreçte kullanılıp bitmediğini, her dönemde belli kişiler için yapıldığını ve yapılan kişinin toplumsal konumunu göstermesi açısından önemini ortaya koymaktadır. Güncel verilerle, Antik Çağ'da İç ve Batı Anadolu'da ihtişamını koruyan anıt mezar geleneği gelişimini inceleyerek özverili bir çalışma ortaya çıkarılması bilim dünyasına önemli bir katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Monumental Tombs in Ancient Anatolia have an important place for the dicipline of Archaeology and tomb typology. In this study, these Monumental graves which are one of the grave types in necropolises that provide important information for understanding the welfare level, ethnic status, traditions and art of the city are explained and an evaluation is done with examples found in ancient cities in Central and Western Anatolia. The purpose of building the Monumental Tombs and the fact that they are continued to be built even today without losing their importance reveal that they were not used only in certain periods. They were also built for certain periods in regards to show their social positions. Carrying out a devoted study by examining the development of the Monumental tomb tradition, which preserved its magnificence in Central and Western Anatolia in Ancient Age, with current data, will make a significant contribution to the world of science.