Sarah Perry'nin 'Melmoth' ve 'The Essex Serpent' adlı romanlarının gotik açısından karşılaştırılması
Comparing the novels 'Melmoth' and 'The Essex Serpent' by Sarah Perry in terms of gothic
  1. Tez No: 857637
  2. Yazar: BURCU AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sarah Perry, Korku, Aşırılık, İhlal, Gotik, Belirsizlik, Sarah Perry, Horror, Excess, Transgression, Gothic, uncertainty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı gotik edebiyatı tarihçesi ve özellikleriyle açıklayarak daha önce ülkemizde çalışılmamış olan Sarah Perry'nin Melmoth ve The Essex Serpent adlı romanlarını bu bağlamda incelemek ve birbiriyle karşılaştırmaktır. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda gotik nedir ve ne zaman ortaya çıkmıştır sorularının cevapları verilirken korku gotik ve terör gotik kavramları terör gotik olarak sınıflandırılan the Castle of Otranto'ya kısaca değinilerek açıklanacaktır. Tezin ikinci kısmında gotik türünün belirgin özelliklerinden olan aşırılık, ihlal, korku, belirsizlik gibi kavramsal özelliklerin açıklaması yapılacaktır. Son bölümünde ise Sarah Perry'nin Melmoth ve the Essex Sepent romanları alıntılarla örneklenerek gotik bağlamında incelenip karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse and compare Sarah Perry's novels Melmoth, which has not been studied before in our country, and The Essex Serpent within the context of discussing the history of gothic literature and characteristics. This study consists of three main chapters. In the first chapters, while addressing questions such as“what is gothic”and“when it was used for the first time”will be answered with a brief reference to the Castle of Otranto, which is classified as terror gothic in addition to the concepts of“Horror Gothic”and“Terror Gothic”. In the second chapter of the study, the conceptual characteristics of the gothic genre such as excess, transgression, horror and uncertainty will be explained. In the last chapters, Sarah Perry's novels Melmoth and The Essex Sepent will be analysed and compared through close readings of the selected oeuvre within gothic context.