Akıllı turizm uygulamalarının destinasyon marka katılımına etkisi: Destinasyon marka aşkının aracılık rolü
The effect of smart tourism applications on destination brand engagement: The mediating role of destination brand love
- Tez No: 857662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER TÜRKMENDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı turizm uygulamaları, destinasyon marka katılımı, Destinasyon Marka Aşkı, Smart Tourism Applications, Destination Brand Engagement, Destination Brand Love
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Turizm endüstrisi, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte önemli değişiklikler yaşamış ve turistlerin destinasyonları keşfetme ve deneyimleme biçimleri kökten değişmiştir. Bu sebepten dolayı, akıllı turizm uygulamaları, turistlerin seyahat deneyimlerini zenginleştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen teknolojik çözümler olarak öne çıkmıştır. Bu çalışma, akıllı turizm uygulamalarının destinasyon marka katılımı üzerindeki etkisini ve destinasyon marka aşkının bu etkideki aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, karmaşık ilişkileri modellemek için yapısal eşitlik modellemesi (SEM) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri, turistlerin akıllı turizm uygulamalarını kullanma durumu, destinasyon marka katılımı, destinasyon marka aşkı ve diğer ilgili değişkenleri içeren anketlerden elde edilmiştir. Araştırma, akıllı turizm uygulamalarının bulunduğu destinasyonlarda gerçekleştirilmiş ve örneklemin çeşitli turist profillerini kapsamasına özen gösterilmiştir. Bulgular, akıllı turizm uygulamalarının destinasyon marka katılımı üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Turistlerin bu uygulamaları kullanma sıklığı arttıkça, destinasyona olan bağlılıkları ve katılımları da artmaktadır. Ayrıca, destinasyon marka aşkının bu ilişkide aracılık rolü oynadığı tespit edilmiştir. Turistlerin destinasyona duyduğu aşk ve tutku, akıllı turizm uygulamalarının kullanımı ile artmaktadır ve bu artış destinasyon marka katılımını teşvik etmektedir. Bu çalışma, akıllı turizm uygulamalarının ve destinasyon marka aşkının destinasyon marka katılımını artırmada kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Turistlerin bu uygulamaları aktif olarak kullanmaları, destinasyonlarına olan ilgilerini artırmakta ve bağlılıklarını güçlendirmektedir. Destinasyon marka aşkı, bu süreçteki aracılık rolü ile turistlerin daha duygusal ve kişisel bir bağ geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Çalışma, destinasyon yöneticilerine ve turizm endüstrisi paydaşlarına, akıllı turizm uygulamalarının ve destinasyon marka aşkının kullanılmasının destinasyon marka katılımını artırmak için etkili bir strateji olduğunu göstermektedir. Akıllı turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi, turistlerin destinasyonlara olan bağlılıklarını ve katılımlarını artırma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, destinasyon marka aşkının bu süreçteki önemi, destinasyon yöneticilerine daha derinlemesine turist ilişkileri kurma stratejileri geliştirmek için yeni fırsatlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism industry has undergone significant changes with the rapid advancement of technology, and the ways in which tourists discover and experience destinations have fundamentally changed. As a result, smart tourism applications have emerged as technological solutions developed to enrich and facilitate tourists' travel experiences. This study aims to examine the impact of smart tourism applications on destination brand engagement and the mediating role of destination brand love in this effect. In this study, structural equation modeling (SEM) was employed to model complex relationships. Data were obtained from surveys that included variables related to tourists' use of smart tourism applications, destination brand engagement, destination brand love, and other relevant factors. The research was conducted in destinations where smart tourism applications are available, and care was taken to include a diverse range of tourist profiles in the sample. The findings indicate a positive effect of smart tourism applications on destination brand engagement. As tourists' frequency of using these applications increases, their attachment and engagement with the destination also increase. Additionally, it was found that destination brand love plays a mediating role in this relationship. Tourists' love and passion for the destination increase with the use of smart tourism applications, and this increase encourages destination brand engagement. This study demonstrates that smart tourism applications and destination brand love play a critical role in increasing destination brand engagement. Actively using these applications enhances tourists' interest in destinations and strengthens their loyalty. Destination brand love, with its mediating role, helps tourists develop a more emotional and personal connection during this process. The study shows destination managers and tourism industry stakeholders that the use of smart tourism applications and destination brand love is an effective strategy for increasing destination brand engagement. The development and promotion of smart tourism applications have the potential to enhance tourists' loyalty and engagement with destinations. Furthermore, the significance of destination brand love in this process offers destination managers new opportunities to develop more profound tourist relationships and strategies.