Ekonomik özgürlüklerin ihracat sofistikasyonuna etkisi: OECD ülkeleri üzerine bir analiz
Effect of economic freedoms on export sophistication: An analysis on OECD countries
- Tez No: 857663
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: İhracat sofistikasyonu, Ekonomik Özgürlük, GMM, Export Sophistication, Economic Freedom, GMM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ekonomik özgürlük, ekonomideki aktörlerin daha etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyarak inovasyon, eğitim, yatırım, altyapı ve pazar erişimi gibi faktörlerin gelişimine katkı sağlamaktadır. Ekonomik özgürlüğün ülkelere sağladığı bu pozitif katkılar ihracat sofistikasyonunu da pozitif etkileyeceği düşünülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, ekonomik özgürlüğün genel ve alt bileşenlerinin (hukukun üstünlüğü, kamu kesimi büyüklüğü, düzenleyici etkiler ve pazara erişim) ihracat sofistikasyonu üzerindeki etkisini ampirik olarak analiz etmektir. Çalışmada öncelikle ihracata konu ürün gruplarının verimlilik değerini belirleyen PRODY endeksi ile ihracat sofistikasyonunu temsil eden EXPY endeksi hesaplanmıştır. Yöntem olarak Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM) uygulanmış ve OECD ülkeleri için 2005-2019 dönemi yıllık verileri kullanılmıştır. GMM tahmin sonuçlarına göre, ekonomik özgürlük, ihracat sofistikasyonunu pozitif etkilemektedir. Ekonomik özgürlüğün alt bileşenlerinin ihracat sofistikasyonuna etkisine bakıldığında hukukun üstünlüğü, kamu kesimi büyüklüğü ve pazara erişimin de pozitif etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Düzenleyici etkilerin ise ihracat sofistikasyonunu etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic freedom allows economic actors to do business more effectively, contributing to the development of factors such as innovation, education, investment, infrastructure and market access. These positive contributions of economic freedoms to countries also positively affect export sophistication. The objective of the study is to empirically analyze the impact of overall economic freedom and its subcomponents (rule of law, public sector size, regulatory effects and market access) on export sophistication. Firstly, PRODY index, which determines the productivity value of export product groups, and EXPY index, which represents export sophistication, are calculated. Generalized Method of Moments (GMM) was used as the method. Annual data for OECD countries for the period 2005-2019 were used in the study. According to the estimation results, economic freedom has a positive effect on export sophistication in general. When the effect of economic freedom subcomponents on export sophistication is analyzed, rule of law, public sector size and market access yield positive and significant results. The estimation results of regulatory effects are statistically insignificant.