Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin gelişimi, eski Fransız sömürgelerinin durumuna bir bakış
The development of relations between Turkey and Africa, a look at the situation of the former French colonies
  1. Tez No: 857684
  2. Yazar: ALPHA CAMARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN İZOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Afrika, Françafrique, İşbirliği, Rekabet, Yumuşak güç, Turkey-Africa, Françafrique, Cooperation, Competition, Soft power
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, dünyanın uzun süredir Fransa'nın etkisi altında kalan bu bölgesinde yeni bir durum olan Fransızca konuşulan Afrika'da Fransa ile Türkiye arasındaki rekabeti ele almaktadır. Bu rekabet, bir yandan Türkiye'nin ilgili ülkelerle çok yoğun bir kültürel, ekonomik, siyasi ve askeri ilişkiler ağı geliştirmeyi çok ince bir şekilde başardığı; Öte yandan, Fransa, bağımsızlık sonrası yıllardan farklı olarak, kanaat önderleri tarafından sosyal medyalarda teşvik edilen güvensizlik ve açık reddin bağlamındadır. Üstelik Çin ve Rusya gibi diğer önemli aktörler da içine alan bu benzeri görülmemiş durum, Fransa'nın Fransızca konuşulan Afrika'da stratejik olarak gerilemesine ve yeni aktörlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu rekabet ortamında Türkiye'nin birçok stratejik avantajları var ama aynı zamanda çok etkili stratejileri var çünkü en azından Türkiye'nin Afrika macerasının gerçek bir başarı olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla bu tez aracılığıyla kendimize koyduğumuz amaç, bu rekabetin tarihsel bağlamını, jeopolitik çıkarlarını, çeşitli aktörlerin araçlarını ve stratejilerini, duruma ilişkin bir açıklama ve net bir tanım vermek için anımsatmamıza yol açacak bir tür envanter, durumun değerlendirmesini yapmaktır.
Özet (Çeviri)
This research deals with the rivalry between France and Turkey in French-speaking Africa, which is a new situation in this part of the world that has been under the influence of France for a long time. This rivalry, on the one hand, means that Turkey has subtly managed to develop a very dense network of cultural, economic, political and military relations with the relevant countries; On the other hand, France, unlike the post-independence years, is in the context of distrust and open rejection promoted by opinion leaders in social networks. Moreover, this unprecedented situation involving other important actors such as China and Russia is causing France's strategic regression in French-speaking Africa and the emergence of new actors. In this competitive environment, Turkey has many strategic advantages, but it also has very effective strategies because at least it is possible to say that Turkey's African adventure is a real success. Therefore, the aim we set ourselves through this thesis is to make a kind of inventory, an assessment of the situation, which will lead us to remind ourselves of the historical context of this rivalry, its geopolitical interests, the tools and strategies of the various actors, to give an explanation and a clear definition of the situation.