Dejeneratif menisküs yırtıklarında parsiyel menisektomi yapılmış olan hastalar ile konservatif tedavi uygulanmış olan hastaların osteoartrit seyrinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of the course of osteoarthritis in patients who had performed partial menisectomy and conservative treatment for degenerative meniscus tears.
  1. Tez No: 857846
  2. Yazar: YUSUF ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TUĞRUL EREN, DR. RODİ ERTOĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dejeneratif menisküs yırtığı, Artroskopik Parsiyel Menisektomi, Osteoartrit, Gonartroz, Spor Cerrahisi, Degenerative meniscus tear, Arthroscopic Partial Meniscectomy, Osteoarthritis, Gonarthrosis, Sports Medicine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dejeneratif menisküs yırtığı tanısı ile artroskopik parsiyel menisektomi ile konservatif tedavi metodları uygulanan hastaların osteoartrite gidişlerinin incelendi. Bu hasta gruplarının takipleri sırasında alınan fonksiyonel diz skorları ile klinik değerlendirmeleri ve karşılaştırmaları yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubunda Mart 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne diz ağrısı nedeniyle başvurmuş, dejeneratif menisküs yırtığı tanısı konularak konservatif tedavi ile izlenmiş ya da artroskopik parsiyel menisektomi tedavisi uygulanmış olan 213 hasta incelendi. Bu hastalar içerisinden çalışmamızın dahil edilme kriterlerine uygun olan 165 hastanın 84 tanesi konservatif tedavi uygulandı. 81 hastaya ise artroskopik parsiyel menisektomi yapıldı. Bu iki grup için ilk başvuruda VKİ, Lysholm diz skoru, VAS (Visual Analog Skor), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) ve IKDC (International Knee Documentation Committee Subjective Knee Form), Lysholm diz skoru ölçümleri ile MRG, alt ekstremite teleröntgenogramları, basarak diz AP (anteroposterior) ve lateral grafileri alındı. Tedavi sonrası 24 ay içerisinde ameliyat sonrası 3. 12. ve 24. Aylarda diz direk grafileri ile diğer skorlar kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 49,56, standart sapması 6,19 iken %46,2 si kadın %53,8' i erkekti. Hastaların VKİ (vücut kitle indeks)'larının ortalaması 25,17 olarak saptandı. 2 yıllık takipler sonucunda; artroskopik parsiyel menisektomi yapılan grup ile konservatif tedavi edilen grup karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artroskopik parsiyel menisektomi uygulanan grupta osteoartrit açısından ilerleme gözlendi. Bunun dışında 3. ay takiplerinde ve 12. aya kadar olan dönemde hastalarda klinik ve fonksiyonel olarak WOMAC, Lysholm diz skoru, IKDC ve VAS'a göre istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme görülürken 12. aydan sonra bu kazanımların gerilediği ancak ilk başvuru zamanına göre her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir iyilik durumu görüldü. Sonuç: Dejeneratif menisküs yaralanmaları ortopedi pratiğinde sıkça karşılaştığımız; ancak tedavi algoritması ve tedavi sonuçları hakkında konsensüs sağlanamayan bir konudur. Diz skorları incelendiğinde erken dönemde artroskopik parsiyel menisektomide fonksiyonel iyileşme, konservatif takip edilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bulunsa da süreç içerisinde farkın kaybolduğu tespit edildi. İki yıllık izlemin sonucunda her iki grupta ilk başvuruya göre fonksiyonel diz skorlamalarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the osteoarthritis progression of patients who underwent arthroscopic partial meniscectomy or conservative treatment methods due to the diagnosis of degenerative meniscus tear was compared. Functional knee scores and clinical evaluations obtained during the follow-up of these patient groups were assessed and compared. Materials and Method: The study included 213 patients who presented with knee pain or received a diagnosis of degenerative meniscal tear and were either managed conservatively or underwent arthroscopic partial meniscectomy at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Health Sciences University, between March 2021 and January 2022. Among these patients, 165 met the inclusion criteria for our study, with 84 underwent conservative treatment protocols, while 81 underwent arthroscopic partial meniscectomy. For both of these groups, at the initial visit, Body Mass Index (BMI), Lysholm knee score, Visual Analog Scale (VAS), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), and IKDC (International Knee Documentation Committee Subjective Knee Form) measurements, as well as MRI, lower extremity radiographs, weight-bearing knee anteroposterior (AP), and lateral views were obtained. Postoperative 3rd, 12th, and 24th-month knee direct radiographs, along with other scores, were recorded within 24 months after treatment. Results: The average age of the patients was 49.56 years, with a standard deviation of 6.19; 46.2% were female, and 53.8% were male. The average Body Mass Index (BMI) of the patients was determined to be 25.17. As a result of 2-year follow-up; when the arthroscopic partial meniscectomy group was compared with the conservatively treated group, an improvement in radiological findings of osteoarthritis was observed in the arthroscopic partial meniscectomy group, although it was not statistically significant. Furthermore, statistically significant improvement in clinical and functional aspects, as measured by WOMAC, Lysholm knee score, IKDC and VAS, was observed in patients during the follow-ups up to the 3rd month and until the 12th month. However, after the 12th month, these gains regressed. Despite this regression, statistically significant overall improvement was observed in both groups compared to the initial visit. Conclusion: Degenerative meniscal injuries are commonly encountered in orthopedic practice, yet there is no consensus on the treatment algorithm and outcomes. When examining knee scores, early functional improvement in artroscopic partial menisectomy compared to the conservatively followed group was found to be statistically significant; however, it was observed that this difference diminished over time. At the end of the two-year follow-up, statistically significant improvement in functional knee scores was observed in both groups compared to the initial visit.