Arap dilinde kalb ve ibdâl olgusu: İbnü's-Sikkît ve Kitabü'l-Kalb ve'l-İbdâl adlı eseri
The phenomenon of qalb and ibdal in the Arabic language: Ibnü's-Sikkît and his book Kitab al-qalb va'l-ebdal
- Tez No: 857861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Dilbilim, Biography, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: İbnu's-Sikkît, Kalb, İbdâl, İştikâk-ı Kebîr
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Arap Dilinde“Kalb ve İbdâl Olgusu”ve İbnu's-Sikkît'in Kitâbu'l-Kalb ve'l-İbdâl adlı eseri incelenmiştir. Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı ve önemi incelenmiştir. Birinci bölümde İbnu's-Sikkît'in hayatı, eserleri, hocaları, çağdaşı olan dilciler ve talebeleri incelenmiştir. İkinci bölümde Arap dilinde kalb olgusu ve nedenleri, üçüncü bölümde ise Arap dilinde İbdâl olgusu ve nedenleri bu konuda dilbilimcilerin görüşlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise İbnu's-Sikkît'in Kitâbu'l-Kalb ve'l-İbdâl adlı eseri yöntem ve içerik olarak incelenmiş ve müellifin eserinden örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the phenomenon of qalb and ibdâl in Arabic language and İbnu's-Sikkît's work titled "Kitâbu'l-Qalb and İbdâl are analyzed. The study consists of an introduction and four chapters. In the introduction the subject purpose and importance of the study are examined. In the first chapter, İbnu's-Sikkît's life, his works, his teachers, contemporary linguists and his students are examined. In the second chapter the phenomenon of qalb in Arabic language and its causes and in the third chapter the phenomenon of ibdâl and its causes and the views of linguists on this subject are given. In the fourth chapter, İbnu's-Sikkît's work Kitâbu'l-Qalb Qal Ibdâl was analyzed in terms of method and content and examples from the author's work were given. Key word: İbnu's-Sikkît, Qalb, İbdâl, Derivation.