Taşımacılık ve depolama yöntemleri: Antalya ili yaş meyve ve sebze sektörü soğuk zincir yaklaşımı üzerine bir çalışma
Transportation and storage methods: A study on the cold chain approach in the fresh fruit and vegetable sector of Antalya province
- Tez No: 857862
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Taşımacılık, Gıda Lojistiği, Soğuk Zincir Taşımacılığı, Soğuk Depolama, Transportation, Food Logistics, Cold Chain Transportation, Cold Storage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Soğuk ortama gereksinim duyan gıda ve ilaç gibi maddelerin ilk aşamadan son aşamaya kadarki süreçte fizyolojik veya kimyasal özelliklerini koruyabilmesi aynı zamanda devamlılığını sağlayabilmesi için soğuk ortamda muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerin bir süreç halinde yapıldığı faaliyetlere soğuk zincir lojistiği denilmektedir. Bu anlamda gıda ve ilaçların kalite kayıplarını azaltmak, fizyolojik veya kimyasal reaksiyonlara uğramadan nihai tüketiciye ulaştırılmasında soğuk zincir lojistik faaliyetleri önem arz etmektedir. Araştırmanın amacı, gıda sektöründe soğuk depo, paketleme ve taşıma işlemlerinin soğuk zincirdeki kırılmaları önleyecek şekilde yapılması gereken faaliyetler, Antalya ili örneği üzerinden yaş meyve ve sebzelerin raf ömürlerini artırmak ve kalite kayıplarını azaltmak gibi amaçlar ele alınmak suretiyle incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; Soğuk zincir faaliyetleri ile yaş meyve ve sebze sektöründe kaliteyi artıracak çabaların neler olduğunu belirleyerek, soğuk zincir kırılmalarının nasıl engellenebileceğini tespit edebilmektir. Çalışmada firmalara 46 soruluk anket çalışması uygulanmış olup 151 firmadan 92 tanesinin geri dönüşlerinin alınmasıyla elde edilen bulgular sonucunda, ön soğutma işleminin ürünlerde uygulanması ile ürün kalitesinin arttırğı ve raf ömrünü uzattığı tespit edilmiştir. Soğuk zincirde kırılmalara dikkat eden firmaların işletme içerisinde gerekli önlemler aldığı, ürün kalitesini arttırıcı hizmetler sunduğu görülmekte, aynı zamanda uzun dönemli yatırımlara ağırlık vererek ulusal piyasalarda marka değeri elde ettikleri görülmektedir. Soğuk zincirdeki kırılmanın azaltılması ile firmaların ulusal ve uluslararası piyasalarda gıda kayıplarını azaltacağı ve israfın önüne geçeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Food and substances such as pharmaceuticals that require a cold environment must maintain their physiological or chemical properties throughout the entire process, from the initial stage to the final stage. At the same time, to ensure continuity, storage in a cold environment, cold transportation, and similar processes need to be carried out. These activities are referred to as cold chain logistics. In this sense, cold chain logistics activities are crucial for reducing the quality losses of food and pharmaceuticals and delivering them to the end consumer without undergoing physiological or chemical reactions. The aim of the research is to examine activities that should be carried out in the cold storage, packaging, and transportation processes in the food sector to prevent disruptions in the cold chain, with a focus on the example of Antalya province, in order to increase the shelf life of fresh fruits and vegetables and reduce quality losses. In this context, the goal of the study is to determine what efforts can enhance quality in the fresh fruit and vegetable sector through cold chain activities and identify how disruptions in the cold chain can be prevented. In the study, a 46-question survey was administered to companies, and findings were obtained based on responses from 92 out of 151 firms. As a result, it was determined that the pre-cooling process, when applied to products, enhances product quality and extends shelf life. Companies that pay attention to cold chain integrity were observed to take necessary measures within their operations, provide services that improve product quality, and also focus on long-term investments, thus building brand value in domestic markets. Reducing disruptions in the cold chain is expected to help companies reduce food losses and prevent wastage in both national and international markets.