Skleroderma hastalarında spiritüel iyi oluş,anksiyete, depresyon ve sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between spiritual well-being, anxiety, depression and social appearance anxiety in scleroderma patients
  1. Tez No: 857878
  2. Yazar: SERKAN KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Skleroderma, Sosyal Görünüş Kaygısı, Anksiyete, Depresyon, Spiritüel İyi Oluş, Scleroderma, Social Appearance Anxiety, Anxiety, Depression, Spiritual Well-Being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Skleroderma hastalarında spiritüel iyi oluş, anksiyete, depresyon ve sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 18 yaş üstü en az bir yıldır Skleroderma tanısı alan 104 hasta oluşturmuştur. Veriler Skleroderma hastalarının üye olduğu, sosyal medya hesaplarında çevrimiçi anket linki paylaşılarak Google form yoluyla toplanmıştır. Veriler“Sosyo-demografik Özellikler ve Hastalık Değişkenleri Formu”,“Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği”,“Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği”ve“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. SPSS 25.0 programında tanımlayıcı istatistikler, pearson korelasyon analizi ve yordama analizi için çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak veriler test edilmiştir. Çalışmaya katılan hastaların %92.3‟ü kadın, %57.7‟si evli olup yaş ortalaması 44.38±12.31‟dir. Hastaların ölçek toplam puan ortalamaları sırasıyla“Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş”ölçeği 112.44±18.80,“Hastane Anksiyete ve Depresyon ”ölçeği 17.24±8.73,“Anksiyete”alt boyutu 9.40±4.76 ve“Depresyon”alt boyutu 7.84±4.55,“Sosyal Görünüş Kaygısı”ölçeği 41.43±17.62‟dir. Ayrıca Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği puan ortalamasının HADS-Anksiyete ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeği Anomi alt boyutunu anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Bu nedenle Skleroderma hastalarında Sosyal Görünüş Kaygısı ve Anksiyete‟nin değerlendirilmesi ve hastalarda bu sorunları azaltmaya yönelik önlemlerin alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine the relationship between Spiritual Well-being, Anxiety, Depression and Social Appearance Anxiety in Scleroderma patients. The study sample consisted of 104 patients over the age of 18 who had been diagnosed with Scleroderma for at least one year. The data were collected via Google form by sharing an online survey link on social media accounts where Scleroderma patients are members. Data were collected using the“Socio-demographic Characteristics and Disease Variables Form”,“ThreeFactor Spiritual Well-Being Scale”,“Hospital Anxiety and Depression Scale”and“Social Appearance Anxiety Scale”. The data were tested using descriptive statistics, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis for prediction analysis in SPSS 25.0 programme. Among the patients who participated in the study, 92.3% were female, 57.7% were married and the mean age was 44.38±12.31. The mean total scale scores of the patients were 112.44±18.80 on the“Spiritual WellBeing”scale, 17.24±8.73 on the“Hospital Anxiety and Depression (HADS)”, 9.40±4.76 on the“Anxiety”sub-dimension, 7.84±4.55 on the“Depression”subdimension, and 41.43±17.62 on the“Social Appearance Anxiety”scale. In addition, it was determined that“Anxiety”and“Anomie”sub-dimensions significantly predicted the Social Appearance Anxiety scale. Therefore, it was suggested that Social Appearance Anxiety and Anxiety should be evaluated in scleroderma patients and measures should be taken to reduce these problems in patients.