Kamuoyu araştırmalarının siyasal tercihler üzerine etkileri
Effects of public opinion research on political preferences
  1. Tez No: 857879
  2. Yazar: PÜRLEN ÜÇER SUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamuoyu Araştırmaları, Siyasal Tercihler, Seçmen Davranışı, Seçimler, Seçim Sistemleri, Demokrasi, Public Opinion Research, Political Preferences, Voter Behavior, Elections, Electoral Systems, Democracy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Kamuoyu araştırmaları sayesinde bir taraftan halk, sorun olarak gördükleri konular hakkında görüşlerini siyasal iktidar ve güç odaklarına iletirken; diğer taraftan siyasal iktidar ve güç odakları, kamuoyu araştırmaları sayesinde halkın düşünce ve görüşleri konusunda bilgi sahibi olma olanağına erişir ve bu sayede politikalarına bu fikir, istek ve beklentiler doğrultusunda yönlendirme imkanına sahip olur. Temel olarak kamuoyu araştırmalarının siyasal tercihler üzerindeki etkisini ele alan bu tez çalışmasında, kamuoyu araştırmalarının çok yönlü etkileri de ele alınmış olup; bu araştırmaların, siyasi otoritelerin siyasalarını oluşturmadaki rolü ve önemi de incelenmiştir. Metodolojik olarak, nitel ve nicel araştırma tekniklerinin kullanıldığı bu araştırmada, son bölüm için alan araştırması yapılma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Örneklem kapsamına sivil toplum kuruluşları alınmıştır. Araştırma birimi olarak sivil toplum kuruluşlarının seçilmesinin nedeni, farklı bakış açılarına göre değişen ve çok fazla tanımının verildiği kamuoyu kavramı konusunda, bu tanımlamaların ortak noktalarını oluşturan temel hususlarda yatmaktadır.Buna göre kamuoyu, kanaat önderleri öncülüğünde, bilinçli, etkili ve hükümet mercilerine ulaşmış ve geri dönüşüm almaya muktedir kanaatlerdir. Bu nedenle, kamuoyu kavramı sorunsalı üzerinde verilen tanımlamaların üzerinde durduğu temel noktaların, sivil toplum kuruluşları özelinde toplandığı düşünülmüştür. Bu amaçla İzmir ili nüfus yoğunluğu bakımından yüksek olan 1 1 ilçesi örneklem evreni olarak belirlenmiştir. Bu ilçelerde yer alan ve sivil toplum kuruluşları kapsamında sayılan dernekler, sendikalar, vakıflar ve meslek odaları araştırma evrenine dahil edilmiştir. Geniş ölçekli anketlerden elde edilen nicel veriler, istatiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışmasının, kamuoyu araştırmalarının siyasal tercihler üzerindeki etkisini kavramaya ve bu araştırmaların siyasa oluşturmada ve siyasi iletişimdeki rolünü anlamaya katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Through public opinion polls, on the one hand, the public conveys their views on the issues they see as problems to the political power and power centers; on the other hand, the political power and power centers have the opportunity to be informed about the thoughts and opinions of the public through public opinion polls and thus have the opportunity to direct their policies in line with these ideas, wishes and expectations. in this thesis, which mainly deals with the impact of public opinion polls on political preferences, the multifaceted effects of public opinion polls are also discussed, and the role and importance of these polls in the formulation of policies by political authorities are also examined. Methodologically, qualitative and quantitative research techniques were used in this study, and fıeld research was required for the last section. Civil society organizations were included in the sample. The reason for choosing civil society organizations as the research unit lies in the basic issues that constitute the common points of these defınitions on the concept of public opinion, which varies according to different perspectives and has many defınitions. Accordingly, public opinion is opinion led by opinion leaders, informed, influential and capable of reaching governmental authorities and receiving feedback.For this reason, it is considered that the main points emphasized by the defınitions given on the problematic of the concept of public opinion are gathered in the specifıc case of civil society organizations. For this purpose, 11 districts with high population density in İzmir province were determined as the sample population. Associations, trade unions, foundations and professional chambers in these districts, which are considered as civil society organizations, were included in the research population. Quantitative data obtained from large-scale surveys were evaluated through statistical analysis. in conclusion, this thesis is expected to contribute to the understanding of the impact of public opinion polls on political preferences and the role of these polls in policy­making and political communication.