Tek taraflı dudak damak yarıklarında farklı bölgelerden ankraj alan kemik destekli yüz maskesi uygulamasının maksillofasiyal bölgedeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effects of anchored bone supported face mask from different regions in unilateral cleft lip and palate in the maxillofacial region by finite element analysis
- Tez No: 857891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİSU AKARSU GÜVEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tek Taraflı Dudak Damak Yarığı, Sonlu Elemanlar Analizi, İskeletsel Destekli Maksiller İlerletme, Unilateral Cleft Lip and Palate, Finite Element Analysis, Skeletally Assisted Maxillary Advancement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş: Yüz maskesi uygulaması, dudak damak yarıklı maksiller hipoplazisi olan Sınıf III büyüyen hastalar için yaygın bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı; sonlu elemanlar analizini kullanarak tek taraflı dudak damak yarıklı adölesan hastada maksillada mini plak uygulama bölgesi değişimi ve maksiller ilerletme için uygulanan kuvvet vektörü değişiminin maksillofasiyal bölgede yarattığı stres dağılımını ve olası hareket miktarlarını birbirleri arasında kıyaslayarak değerlendirmektir.Çalışmamızda 12 yaşında, büyüme atılımı dönemini geçmiş, opere edilmiş sağ tek taraflı dudak damak yarığı bulunan kadın bir hastanın 3 boyutlu Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüsü üzerinden üç boyutlu model elde edilmiştir. Mini plaklar maksiller ilerletme kuvvetinin verilebilmesi için maksillada sağ ve sol bölgede; İnfrazigomatik krest, premolarlar ve lateral nazal duvara yerleştirilmiştir. Oluşturulan üç farklı modele maksiller ilerletmeyi sağlayan kuvvetler oklüzal düzleme paralel (0) ve oklüzal düzlemden aşağı (-), 500 gr büyüklüğünde bilateral farklı iki yönde verilmiştir. Elde edilen sonlu elemanlar modellerinde sirkummaksiller süturlarda ve nazoalveolar komplekste oluşan von Mises gerilmesi ile yer değiştirme değerleri incelenmiştir. Von Mises gerilme değerleri tüm modellerde 0º kuvvet mekaniğinde daha yüksek meydana gelmiştir. Çalışmamızda tüm modellerde tüm kuvvet yönü mekaniklerinde ortak olarak zigomatikotemporal, zigomatikofrontal ve pterygopalatin süturlarda gerilim değerleri daha yüksek bulunmuştur. Üç ana modelde yüz maskesi ile 0º, 500 gr ilerletme kuvveti uygulanan mekanikte maksillada genişleme meydana gelmiştir. Mini plak yerleşim yerine göre farklılık gösteren üç ana modelimizde de 0º kuvvet mekaniğinde sagital yönde yer değiştirme miktarı daha fazla bulunmuştur. Lateral nazal duvara ve premolarlar arasına yerleştirilen mini plaklar üzerinden -30º kuvvet uygulanan mekaniklerde nazomaksiller komplekste saat yönünde rotasyon izlenirken diğer model ve kuvvet mekaniklerinde saat yönünün tersinde rotasyon meydana gelmiştir.Tek taraflı DDY'li maksiller retrognatiye bağlı iskeletsel Sınıf III bireylerde orta yüzde ilerleme ve nazomaksiller komplekste saat yönünde rotasyon istenen durumlarda maksillada mini plakların anteriora yerleştirilmesi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Face mask application is a common treatment modality for growing Class III patients with cleft lip and palate and maxillary hypoplasia. The aim of this study was to evaluate the stress distribution and possible amount of movement in the maxillofacial region caused by the change in the maxillary mini-plate application site and the change in the force vector applied for maxillary advancement in an adolescent patient with unilateral cleft lip and palate using finite element analysis. In our study, a three-dimensional model was obtained from a 3D Cone Beam Computed Tomography (CBCT) image of a 12-year-old female patient with an operated right unilateral cleft lip and palate who had passed the growth spurt period. Mini-plates were placed in the right and left regions of the maxilla; infrasigomatic crest, premolars and lateral nasal wall in order to provide maxillary advancement force. The forces providing maxillary advancement were applied to the three different models in two different directions, parallel to the occlusal plane (0) and down from the occlusal plane (-), with a magnitude of 500 g bilaterally. The von Mises stress and displacement values of the circummaxillary sutures and nasoalveolar complex were analyzed in the finite element models.Von Mises stress values were higher in 0º force mechanics in all models. In our study, stress values were found to be higher in zygomaticotemporal, zygomaticofrontal and pterygopalatine sutures in all models in all force direction mechanics. In the three main models, maxilla enlargement occurred in the 0º, 500 gr advancement force mechanics with a face mask. The amount of displacement in the sagittal direction was found to be higher in the 0º force mechanics in our three main models, which differed according to the mini-plate placement. Clockwise rotation of the nasomaxillary complex was observed in the -30º force mechanics over the miniplates placed on the lateral nasal wall and between the premolars, while counterclockwise rotation occurred in the other models and force mechanics. In skeletal Class III individuals with unilateral DDY due to maxillary retrognathia, anterior placement of mini-plates in the maxilla may be an alternative when midface advancement and clockwise rotation of the nasomaxillary complex is desired.