Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumları ile hoşgörü eğilimleri arasındaki ilişki
The relationship between social study teachers' attitudes to inclusive education and their tendencies of tolerance
- Tez No: 857928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KAFADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, sosyal bilgiler öğretmeni, kapsayıcı eğitim, hoşgörü, tutum, social studies, social studies teacher, inclusive education, tolerance, attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime ilişkin tutumları ile hoşgörü eğilimleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemine göre tasarlanmış olup ve nicel çalışmalar için evren ve örneklem grubu seçilmiş, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri ilinde görev yapan tüm sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Kayseri ili merkez ve ilçelerinde görevli tüm öğretmenlerden istekli olan 151 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada korelasyonel araştırma türlerinden yordayıcı korelasyonel araştırma ve sebepsel karşılaştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmada veriler“kişisel bilgi formu”,“kapsayıcı eğitimde öğretmen tutum ölçeği”ve“hoşgörü eğilimi ölçeği-yetişkin formu”ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri ise IBM SPSS 25 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının pozitif yönlü olduğu, cinsiyete, kıdem durumuna, hizmet içi eğitim alıp almama durumuna göre farklılaşmadığı fakat mezun oldukları bölüme göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin hoşgörü eğilimlerinin ise pozitif yönlü olduğu, cinsiyete, kıdem durumuna, hizmet içi eğitim alıp almama durumuna göre farklılaşmadığı fakat mezun oldukları bölüme göre farklılaştığı sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarında genel olarak ise sosyal bilgiler öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumları ile hoşgörü eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research aimed to reveal the relationship between social studies teachers' attitudes towards inclusive education and tolerance tendencies. The research was designed according to the quantitative research method, and the population and sample group were selected for quantitative studies, and maximum diversity sampling, one of the purposeful sampling methods, was used. The population of the research consists of all social studies teachers working in Kayseri. The sample of the research consists of 151 willing social studies teachers from all teachers working in the center and districts of Kayseri province. Predictive correlational research and causal comparison design, which are correlational research types, were used in the research. In the study, data were collected with“personal information form”,“teacher attitude scale in inclusive education”and“tolerance tendency scale-adult form”. The data of the research were analyzed through IBM SPSS 25 statistical program. As a result of the research, it was concluded that the attitudes of social studies teachers towards inclusive education were positive, did not differ according to gender, seniority, whether they received in-service training or not, but did differ according to the department they graduated from. It has been concluded that the tolerance tendencies of social studies teachers are positive and do not differ according to gender, seniority, in-service training or not, but do differ according to the department they graduated from. The results of the research generally showed that there was a significant relationship between social studies teachers' attitudes towards inclusive education and tolerance tendencies.