Çift taraflı atrofik maksilla rehabilitasyonunda farklı planlamalarla uygulanan zigomatik, dental ve pterygoid implantların çevre dokularda oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the stresses caused by zygomatic, dental and pterygoid implants applied with different plans in bilateral atrophic maxillary rehabilitation by finite element analysis
  1. Tez No: 858000
  2. Yazar: UFUK BAKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, pterygoid implant, sonlu elemanlar stres analizi, Atrophic maxilla, pterygoid implant, finite element stress analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İleri derecede rezorbe olan posterior maksillanın implant destekli tedavilerinde, zigomatik kemiğin ankraj olarak kullanılması, sinüs lifting, kemik greftleri, kısa ve eğimli implantlar ile pterygoid implantların kullanılması alternatif yöntemlerdendir. Zigomatik implantların ve pterygoid implantların amacı aşırı atrofik posterior maksillanın tedavisini daha basit hale getirmek, cerrahi işlem sonuçlarının başarısını artırmak, morbidite ile işlem zamanını azaltmak ve ek cerrahilerden kaçınmaktır. Ancak sınırlı erişilebilirlik nedeniyle bu implantların yerleştirilmesi, implantların maksilla anterior bölgeye yerleştirilmesinden teknik olarak daha zordur. Bu çalışmanın amacı, bilgisayar yardımıyla modellenmiş aşırı atrofik maksillada zigomatik, dental ve pterygoid implantların çiğneme kuvvetleri altında, çevre dokularda ve implantlarda oluşan stresleri, sonlu elemanlar analiz yöntemi ile incelemek ve elde edilen verileri değerlendirerek en doğru tedavi planlamasını seçmektir. Çalışmamızda toplam 4 farklı model hazırlanmıştır. Grup 1'de sağlı sollu birer zigomatik implantlara ilave premolar diş bölgesine birer dental implant, grup 2'de sağlı sollu zigomatik implantlara ilave birer lateral ve premolar diş bölgesine dental implant, grup 3'te sağlı sollu birer pterygoid implantlara ilave premolar diş bölgesine birer dental implant, grup 4'te sağlı sollu pterygoid implantlara ilave lateral ve premolar diş bölgesine dental implant yerleştirilmiştir. Çalışmamızda uygulanan zigomatik implantlar (Nobel Biocare Zigoma implant) 4 mm çapında ve 35 mm uzunluğunda, dental implantlar (Nobel Biocare Aktif implant) 3.5 mm çapında 10 mm uzunluğunda ve pterygoid implantlar (Nobel Branemark Mk 3 Groovy Pterygoid implant) 4 mm çapında ve 15 mm uzunluğunda uygulanmıştır. Yapılan modellerde zigomatik implantlar, ekstrasinüs tekniği kullanılarak yerleştirilmiş, 2-4-6-7 numaralı diş bölgelerine 150 N'lik vertikal bir kuvvet ile 30 derece açıyla 100 N'lik oblik bir kuvvet uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan kuvvetlerin etkileri üzerine yapılan analizde, implantlar ve metal alt yapılarındaki Von Mises stres değerleri ile alveolar kemikte oluşan maksimum ve minimum stres değerleri, sonlu elemanlar stres analizi ile incelenmiştir. Yaptığımız çalışmada grup 2 ve grup 4' te oluşan stres değerleri, grup 1 ve grup 3'te oluşan stres değerlerinden düşük olduğu, en fazla stres birikiminin grup 3'te en az ise grup 2'de oluştuğu gözlenmiştir. Bu çalışma sonucunda yerleştirilen implant sayısının arttırılması ile, meydana gelen stresin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In implant-supported treatments of the highly resorbed posterior maxilla, the use of zygomatic bone as anchorage, sinus lifting, bone grafts, short and inclined implants, and pterygoid implants are among the alternative methods. The goal of zygomatic implants and pterygoid implants is to simplify the treatment of the excessively atrophic posterior maxilla, increase the success of surgical procedure results, reduce morbidity and procedure time, and avoid additional surgeries. However, due to limited accessibility, arranging these implants is technically more difficult than placing the implants from the maximum anterior region. The aim of this study is to examine the stresses that occur in the surrounding tissues and implants under the chewing forces of zygomatic, dental and pterygoid implants in the hyperatrophic maxilla modeled with computer aid by finite element analysis method and to select the most accurate treatment planning by evaluating the data obtained. A total of 4 different models were prepared in our study. In group 1, a dental implant was placed in the premolar tooth area in addition to the right and left zygomatic implants, in group 2 a dental implant was placed in the lateral and premolar tooth area in addition to the right and left zygomatic implants, in group 3 a dental implant was placed in the premolar tooth area in addition to the right and left pterygoid implants, and in group 4, a dental implant was placed in the lateral and premolar tooth area in addition to the right and left pterygoid implants. In our study, zygomatic implants (Nobel Biocare Zygoma implant) were 4 mm in diameter and 35 mm in length, dental implants (Nobel Biocare Active implant) were 3.5 mm in diameter and 10 mm in length, and pterygoid implants (Nobel Branemark Mk 3 Groovy Pterygoid implant) were 4 mm in diameter and 15 mm in length. A vertical force of 150 N and an oblique force of 100 N were applied to the tooth areas numbered 2-4-6-7 at a 30 degree angle. In the analysis on the effects of the forces used in the study, the Von Mises stress values in the implants and metal substructures and the maximum and minimum stress values in the alveolar bone were examined by finite element stress analysis. In our study, it was observed that the stress values in group 2 and group 4 were lower than the stress values in group 1 and group 3, and the highest stress accumulation occurred in group 3 and the least in group 2. As a result of this study, it was concluded that the stress that occurred as a result of the increase in the number of implants placed decreased.