Ankilozan spondilitte kinezyo bantlamanın ağrı, postür, denge ve solunum üzerine etkisinin araştırılması
Investigating the effect of kinesio taping on pain, posture, balance and respiration in ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 858042
  2. Yazar: BÜŞRA GÖKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA KASAPOĞLU AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, kinezyo bantlama, egzersiz, Ankylosing spondylitis, kinesio taping, exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Ankilozan spondilit (AS), aksiyal iskeleti etkileyen, inflamatuar bel ağrısıyla birlikte yapısal ve fonksiyonel bozukluklara neden olarak yaşam kalitesinde azalmaya yol açabilen yaygın bir inflamatuar romatizmal hastalıktır. Ayrıca AS akciğer parankimini etkileyebilir, torasik omurganın ankilozu veya göğüs ön duvarı tutulumu nedeniyle kısıtlayıcı bir solunum bozukluğu gelişebilir. Kifoz ile birlikte servikal fleksiyon ve lomber lordozun azalması, pelvisin arkaya rotasyonu, kalça fleksiyonu, diz fleksiyonu gibi postüral değişiklikler hastalığın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir ve dengeyi etkileyebilir. AS'li hastalarda egzersiz tedavisi non-farmakolojik tedavinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca Kinezyo bantlama (KB) cildi yukarı kaldırarak cilt altı alanı artırır, dolaşım ve hareket artar. Eklem stabilizasyonuna katkı sağlar. İnflamatuar süreci baskılar. Bu çalışmada AS'li hastalarda rutin egzersiz programına ek olarak uygulanan KB'nin ağrı, solunum, denge ve postür üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem ve Gereç: Prospektif, randomize, tek kör çalışmamıza hastanemizde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerinde ASAS ve Modifiye New York tanı kriterlerine göre AS tanısı almış olan 75 hasta dahil edildi. Kapalı zarf yöntemi ile gruplar randomize edildi. 12 hasta çalışmaya devam etmedi. Grup 1(kinezyo bantlama + egzersiz) 32, Grup 2 (egzersiz) ise 31 hastadan oluşmakta idi. Her iki gruba konvansiyonel egzersiz olarak EHA, germe, güçlendirme, postür, denge ve solunum egzersizi sözel olarak anlatıldı ve video içerikli görseller verildi. Hastalar 6 hafta boyunca haftada 5 gün, günde 10 tekrardan oluşacak şekilde 3 set olarak egzersiz yaptı. Hastaların egzersiz uygulamaları düzenli olarak takip edildi ve egzersiz programının devamlılığı konusunda teşvik edildi. Birinci gruba ise egzersiz tedavisine ek olarak KB tedavisi uygulandı. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Başlangıç ve 6. Haftada hastalar Vizüel Analog Skala (VAS), omurga ağrısı (OA), gece omurga ağrısı (GOA), BASDAI, BASMI, BASFI, el-yer-zemin mesafesi, Modifiye Schober değeri, göğüs ekspansiyon çapı, solunum fonksiyon testi (SFT), AS sağlık değerlendirme anketi ve Berg Denge skalası ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda demografik veriler kıyaslandığından her iki grup arasında anlamlı fark yoktu. İki grup başlangıç parametreleri açısından karşılaştırıldığında grup 1 de ağrı skorları, BASDAİ, BASFİ ve yaşam kalite ölçeğinde istatistiksel anlamlı bir yükseklik mevcuttu. Diğer parametreler açısından iki grup arasında belirgin fark saptanmadı. Her grup kendi içerisinde başlangıç ve 6. Hafta değerleri açısından değerlendirildiğinde 1. grupta ağrı skorları, BASDAİ, BASFİ, BASMİ, El-yer-zemin mesafesi, Schober, göğüs ekspansiyon çapı ve Berg denge skalasında istatistiksel anlamlı iyileşme saptanmıştır. Grup 2 de ise omurga ağrısı, BASDAİ, BASMİ ve FEV1 değerlerinde istatistiksel anlamlı düzelme gözlenmiştir. Her iki grup başlangıç- 6. Hafta fark değerleri açısından karşılaştırıldığında ise ağrı skorları, BASDAİ, BASMİ, BASFİ, el-yer-zemin mesafesi ve yaşam kalite ölçeği açısından grup 1'de istatistiksel anlamlı iyileşme daha iyi olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda ankilozan spondilit hastalarında konvansiyonel egzersiz programına ek olarak uygulanan KB yöntemi ile hastaların ağrı semptomları ve yaşam kalitesinde sadece konvansiyonel egzersiz alan hasta grubuna kıyasla anlamlı iyileşme olduğu saptanmıştır. Ayrıca kinezyo bantlamanın solunum ve denge üzerine etkisi de incelenmiştir. Kinezyo bantlamanın solunum ve denge üzerine anlamlı etkisi saptanmamıştır. AS'li hastalarda kinezyo bantlamanın etkisini değerlendiren geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ankylosing spondylitis (AS) is a common inflammatory rheumatic disease that affects the axial skeleton, causing inflammatory low back pain and structural and functional impairments that can lead to a reduced quality of life. AS can also affect the lung parenchyma, and a restrictive lung disorder may develop due to ankylosis of the thoracic spine or anterior chest wall involvement. Postural changes such as decreased cervical flexion and lumbar lordosis with kyphosis, posterior rotation of the pelvis, hip extension and knee flexion may occur later in the disease and affect balance. Exercise therapy forms the basis of non-pharmacologic treatment in patients with AS. In addition, Kinesio taping (KB) increases the subcutaneous area by lifting the skin up, increasing circulation and movement. It contributes to joint stabilization. It suppresses the inflammatory process. In this study, we aimed to investigate the effect of KB on pain, respiration, balance and posture in patients with AS in addition to a routine exercise program. Materials and Methods: In our prospective, randomized, single-blind study, 75 patients who were diagnosed with AS according to ASAS and Modified New York diagnostic criteria in Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinics were included. The groups were randomized by closed envelope method. 12 patients did not continue the study. Group 1 (kinesio taping + exercise) consisted of 32 patients and Group 2 (exercise) consisted of 31 patients. In both groups, conventional exercises such as ROM, spinal extensor strengthening, posture, balance and respiratory exercises were explained verbally and video visualizations were given. The patients performed 3 sets of exercises consisting of 10 repetitions per day 5 days a week for 6 weeks. The exercise practices of the patients were followed up regularly and they were encouraged to continue the exercise program. The first group received BP treatment in addition to exercise therapy. Demographic information of the participants was recorded. At baseline and week 6, patients were evaluated with Visual Analog Scale (VAS), spine pain (SP), nocturnal spine pain (NSP), BASDAI, BASMI, BASFI, hand-ground distance, Modified Schober value, chest expansion diameter, pulmonary function test (PFT), AS health assessment questionnaire and Berg Balance Scale. Results: Since demographic data were compared in our study, there was no significant difference between the two groups. In baseline parameters, there was a significant increase in pain scores, BASDAI, BASFI and quality of life scale in group 1. There was no significant difference in other parameters. When each group was evaluated in terms of baseline and 6th week values, statistically significant improvement was found in pain scores, BASDI, BASFI, BASMI, hand-ground distance, Schober, chest expansion diameter and Berg balance scale in group 1. In group 2, statistically significant improvement was observed in spinal pain, BASDAİ, BASMI and FEV1 values. When both groups were compared in terms of baseline-week 6 difference values, significant improvement was found to be better in group 1 in terms of pain scores, BASDAI, BASMI, BASFI, hand-ground distance and quality of life scale. Conclusion: In our study, it was found that the KB method applied in addition to the conventional exercise program in ankylosing spondylitis patients significantly improved the pain symptoms and quality of life of the patients compared to the patient group receiving only conventional exercise. The effect of kinesio taping on respiration and balance was also examined. No significant effect of kinesio taping on respiration and balance was found. Large-scale studies evaluating the effect of kinesio taping are needed.