Postpartum kanama profilaksisinde kullanılanuterotonik ilaçların doğumun üçüncü evresineetkilerinin ve birbirlerine üstünlüklerininaraştırılması
Comparison of the effects and superiorities of uterotonic drugs used in postpartum hemorrhage prophylaxis during the third stage of labor
- Tez No: 858046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum kanama, rest plasenta, karbetosin, atoni, oksitosin, postpartum kanama profilaksisi, Postpartum hemorrhage, retained placenta, carbetocin, atony, oxytocin, postpartum hemorrhage prophylaxis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Postpartum kanama profilaksisinde kullanılan değişik ilaçların plasenta ayrılma süresi, doğumun üçüncü evre komplikasyonları (rest plasenta, elle halas gereksinimi), uterin inversiyon ve postpartum atoni üzerine etkileri araştırılması planlanmıştır. Ayrıca bu ilaçların postpartum kanamayı önlemede birbirine üstünlüklerinin olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.07.2023 – 01.04.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş prospektif bir klinik gözlemsel çalışmadır. Çalışmaya postpartum kanama profilaksisinde intravenöz (iv) oksitosin kullanılan grup (Grup 1) (n=75), intramusküler (im) oksitosin kullanılan grup (Grup 2) (n=75), karbetosin kullanılan grup (Grup 3) (n=75) ve iv oksitosin ile iv traneksamik asit kullanılan grup (Grup 4) (n=75) olmak üzere 300 hasta dahil edildi. Gebelik haftası 34-42 hafta arası canlı, sefalik prezentasyonda ve verteks gelen normal vajinal doğum yapan 18-45 yaş aralığındaki hastalar dahil edildi. Doğum sonrası plasentanın çıkış zamanı, plasentanın ayrılma patolojileri, doğum sonrası aşikar atoninin gelişip gelişmemesi, atoni nedenli ek uterotonik gereksinimi olup olmadığı araştırıldı. Kullanılan ilaçların ağızda acı tat bırakması, bulantı kusmaya sebep olması, hipotansiyona sebep olması gibi yan etkiler değerlendirildi. Hastanın kanama miktarı ayrıca postpartum dönemde hastalardan alınan kan örnekleriyle değerlendirildi. Tahmini kan kaybı formülü ile kan kaybı hesaplandı. Doğum sonu komplikasyonlar olarak kan transfüzyonu gereksinimi, pulmoner emboli, postpartum ateş gibi komplikasyonlar kayıt altına alınmıştır. Çalışmanın örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9 (G*Power, Universität Düsseldorf, Almanya) programı kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: Değişkenler betimleyici istatistik olarak ortalama ±standart sapma ya da medyan (minimum- maksimum) değerleriyle ifade edildi. Kategorik değişkenler ise frekans ve ilgili yüzde değerleri ile birlikte verildi. Normallik varsayımı Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Normal dağılım göstermeyen nicel verilerin iki grup arasında karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi, normal dağılım gösteren nicel verilerin iki grup arasında karşılaştırılmasında Student t testi kullanıldı. Kategorik veriler arasındaki ilişkilerde Ki-kare veya Fisher'in Exact testi kullanıldı. Tüm hasta ix grubunda, alt gruplarda ve postpartum kanaması olan hastalarda hesaplanan kanama miktarı, hemoglobin ve hematokrit yüzde değişimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için ROC analizi uygulandı. Ayrıca postpartum kanama için yaşın, vücut kitle indeksinin, verilen uterotonik türünün, paritenin ve indüksiyon süresinin risk faktörü olup olmadığı logistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Analizler, SPSS 22.0 ve MedCalc 18 programında yapılmış olup, p < 0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Tüm gruplarda demografik özellikler, indüksiyon süresi, doğumun 3.evresi, 1. ve 5.dakika Apgar ve maternal sonuçlar açısından anlamlı fark saptanmadı. Yan etkiler kıyaslandığında yalnızca ishal, karbetosin verilen grupta daha fazla izlendi. Gruplar arasında grup 4'te; postpartum hemoglobin ve postpartum hematokrit değerleri daha düşük bulunurken, hemoglobin ve hematokrit yüzde değişimleri daha yüksek bulundu. Ayrıca bu grupta hesaplanan kanama miktarı da grup 3'e göre daha fazla bulundu. Tüm gruplarda postpartum kanama riski; yaş>35 olanlarda 5kat, vücut kitle indeksi>30 olanlarda 5,5 kat arttı. Paritenin 1 birim artmasıyla ise postpartum kanama riski 1,1 kat arttı. Sonuç: Postpartum kanama profilaksisinde kullanılabilecek karbetosinin diğer uterotoniklere göre postpartum kanama ve yan etki açısından üstünlüğü yoktur. Ancak kanama miktarına bakıldığında daha etkili bir ilaç olabilir. Ayrıca soğuk zincir gerektirmemesi nedeniyle kullanım kolaylığı sağladığı için postpartum profilaksisinde tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to investigate the effects of different drugs used in postpartum hemorrhage prophylaxis oon placental separation time, complications of the third stage of labor (such as retained placenta, need for manual removal), uterine inversion and postpartum atony. Additionaly, the aim is to evaluate whether these drugs have superiority over each other in preventing postpartum bleeding. Materials and Methods: This is a prospective observational clinical study conducted at the SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between July 1, 2023, and April 1, 2024. A total of 300 patients were included in the study, consisting of four groups: intravenous (IV) oxytocin group (Group1) (n=75), intramuscular (IM) oxytocin group (Group 2) (n=75), carbetocin group (Group 3) (n=75), and IV oxytocin plus IV tranexamic acid group (Group 4) (n=75). Patients between the ages of 18 and 45 who underwent normal vaginal delivery with live, cephalic presentation, and vertex delivery between gestational weeks 34 and 42 were included. The time of placental delivery after birth, placental separation pathologies, development of postpartum apparent atony, and whether there was a need for additional uterotonic agents due to atony were investigated. Side effects of the drugs such as leaving a bitter taste in the mouth, causing nausea and vomiting, and inducing hypotension were evaluated. The amount of bleeding was also assessed using blood samples obtained from patients during the postpartum period. The estimated blood loss was calculated using the formula for estimated blood loss. The postpartum complications such as the need for blood transfusion, pulmonary embolism, and postpartum fever were recorded. The sample size of the study was calculated using GPower 3.1.9 (GPower, Universität Düsseldorf, Germany) software. Results: Variables were described descriptively as mean ± standard deviation or median (minimum-maximum) values. Categorical variables were presented with frequencies and relevant percentage values. The normality assumption was assessed using the Shapiro-Wilk test. For quantitative data that did not follow a normal distribution, the Mann-Whitney U test was used to compare between two groups, while xi the Student's t-test was used for quantitative data that followed a normal distribution. The relationships between categorical variables were assessed using the Chi-square or Fisher's Exact test. ROC analysis was applied to evaluate the relationship between the percentage change in bleeding amount, hemoglobin, and hematocrit in all patient groups, subgroups, and those with postpartum hemorrhage. Additionally, logistic regression analysis was used to assess whether age, body mass index, type of uterotonic given, parity, and duration of induction were risk factors for postpartum hemorrhage. Analyses were performed using SPSS 22.0 and MedCalc 18 software, and a p-value < 0.05 was considered statistically significant. No significant differences were observed among all groups in terms of demographic characteristics, duration of induction, third stage of labor, 1st and 5th minute Apgar scores, and maternal outcomes. When comparing side effects, only diarrhea was observed more frequently in the group receiving carbetocin. In Group 4, postpartum hemoglobin and hematocrit values were found to be lower, while the percentage changes in hemoglobin and hematocrit were higher. Additionally, the calculated amount of bleeding in this group was also found to be higher compared to Group 3. The risk of postpartum hemorrhage increased by 5 times in those aged over 35 and by 5.5 times in those with a body mass index over 30 in all groups. With each unit increase in parity, the risk of postpartum hemorrhage increased by 1.1 times Conclusion: Carbetocin does not have superiority over other uterotonics in terms of postpartum hemorrhage prevention and side effects. However, when considering the amount of bleeding, a more effective drug might be available. Additionally, due to its ease of use without requiring a cold chain, it may be preferred for postpartum prophylaxis.