İbrahim Yasa'nın 25 yıl sonra Hasanoğlan adlı toplumsal yapı çalışmasının toplumsal değişim açısından dün-bugün karşılaştırması
Yesterday-today comparison of the İbrahim Yasa's social structure study named Hasanoğlan 25 years later in terms of social change
- Tez No: 858143
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hasanoğlan, Değişme, İlerleme, Hasanoğlan, Change, Progress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Köy sosyolojisi köyün toplumsal yapısını, özelliklerini açıklamaya ve analiz etmeye kodlanmış bir alt disiplindir. Köye dair toplumsal yapı çalışmaları da bu bağlamda köyün analizini ve bilgisini sunan saha araştırmalarıdır. Bu çalışmada İbrahim Yasa'nın Ankara'da gerçekleştirdiği 25 Yıl Sonra Hasanoğlan Köyü (1969) adlı çalışmasının bugün tekrar uygulanması ve bu iki çalışmanın karşılaştırılması sonucunda Hasanoğlan'da hangi alanlarda ne tür değişimler yaşandığının sorusuna cevap aranmıştır. Ayrıca Yasa'nın çalışmayı yaptığı 1968 yılından bugüne Hasanoğlan'da ne değişti? ne değişmedi? Sorularına yönelik akademik merak da bu çalışmanın amacıdır. Araştırmamızda Hasanoğlan'da 187 haneye anket uygulayarak elde ettiğimiz veriler SPSS programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Dün-bugün bağlamında çalışmaya yönelik sonuçlar ise Hasanoğlan'da aile yapısı, ekonomik geçim kaynağı, yaşam biçimi, ulaşım, toplumsal hareketlilik, boş zaman etkinlikleri ve siyasi bağlamda önemli değişimler yaşandığı fakat din konusunda diğerlerine nazaran daha yavaş ve sekülerleşmeye yönelik bir değişimin olduğu yönündedir. Tüm bu karşılaştırma ve sonuçlar doğrultusunda Yasa'nın modernleşmenin belirtilerini gözlemlediği ve 'şehir uydusu' olarak tanımladığı Hasanoğlan'ın toplumsal değişimi Türkiye'nin modernleşmesine paralel gelişme ve değişme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Village sociology is a sub-discipline coded to explain and analyze the social structure and characteristics of the village. In this context, social structure studies on the village are field studies that present the analysis and knowledge of the village. In this study, an answer was sought to the question of what kind of changes were experienced in Hasanoğlan as a result of the re-application of İbrahim Yasa's study called Hasanoğlan Village (1969), 25 Years Later, which he carried out in Ankara, and the comparison of these two studies. Also, what has changed in Hasanoğlan since 1968, when Yasa did the work? what hasn't changed? Academic curiosity about their questions is also the aim of this study. In our research, the data we obtained by applying a questionnaire to 187 households in Hasanoğlan were analyzed and evaluated in the SPSS program. The results of the study in the context of yesterday-today are that there are significant changes in family structure, economic livelihood, lifestyle, transportation, social mobility, leisure activities and political context in Hasanoğlan, but there is a slower and secularization change in religion than others. In line with all these comparisons and results, the social change of Hasanoğlan, which the Law observes the signs of modernization and defines as a 'city satellite', has developed and changed in parallel with the modernization of Turkey.