Dış politika karar alma sürecinde biyografik istihbarat kullanımı: Eli Cohen Vakası
The use of biographical intelligence in foreign policy decision-making: Eli Cohen case
  1. Tez No: 858144
  2. Yazar: ORKHAN MAMMADLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ NUR ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış politika, İstihbarat, Biyografik İstihbarat, İsrail, Suriye, Eli Cohen, Foreign Policy, Intelligence, Biographical Intelligence, Israel, Syria, Eli Cohen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası ilişkiler alanında biyografik istihbaratın dış politika karar alma süreçlerine etkisini incelemek ve İsrailli istihbarat ajanı Eli Cohen'in istihbarat faaliyetlerinin, İsrail'in Suriye dış politikası üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışmanın kapsamı, Cohen'in Suriye toplumuna sızarak elde ettiği istihbaratın İsrail-Suriye ilişkilerine olan derin etkilerini içermektedir. Çalışmada genel olarak istihbaratın değil, bir istihbarat alanı olan biyografik istihbaratın dış politika sürecine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın temel sorusu: ''Biyografik istihbarat dış politika oluşum sürecini nasıl etkiler?'' olacaktır. Çalışmada yöntem olarak ikincil kaynak taraması ve vaka analizi kullanılmıştır. Uluslararası ilişkilerde biyografik istihbaratın rolünü anlamak için ikincil kaynak taraması yapılmış, elde edilen kavramsal çerçevede Eli Cohen vakası analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, biyografik istihbaratın ulusal güvenlik stratejileri oluşturmada ve karar alma süreçlerini yönlendirmede önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Cohen'in Suriye'deki istihbarat faaliyetleri, İsrail'in Suriye politikasını etkilemede etkili olmuş ve karar vericilere önemli bilgiler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of biographical intelligence on foreign policy decision-making processes in the field of international relations and to analyze the effects of the intelligence activities of Israeli intelligence agent Eli Cohen on Israel's foreign policy towards Syria. The scope of the study includes the profound effects of Cohen's intelligence obtained by infiltrating Syrian society on Israel-Syria relations. The study focuses specifically on the impact of biographical intelligence as a distinct field of intelligence on the foreign policy process, rather than intelligence in general. In this regard, the fundamental question of the study is:“How does biographical intelligence affect the foreign policy formation process?”The methodology employed in the study consists of a literature review and case analysis. A literature review was conducted to understand the role of biographical intelligence in international relations, and the case of Eli Cohen was analyzed within the conceptual framework obtained. The findings indicate that biographical intelligence can play a significant role in formulating national security strategies and guiding decision-making processes. Cohen's intelligence activities in Syria have proven to be effective in influencing Israel's policy towards Syria and providing decision-makers with crucial information.