Sıçanlarda izoproterenol ile indüklenen miyokard enfarktüsü modelinde Momordica charantia'nın kardiyoprotektif etkilerinin araştırılması
Investigation of the cardioprotective effects of Momordica charantia in the isoproterenol-induced myocardial infarction model in rats
- Tez No: 858154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE BEYAZÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Kardiyoprotektif Etki, İzoprenalin, Miyokardiyal Enfarktüs, Momordica charantia, Antioxidant activity, Cardioprotective Effect, Isoprenaline, Momordica charantia, Myocardial Infarction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Miyokardiyal enfarktüs (MI), kalbin bir kısmına kan akışı engellendiğinde ortaya çıkan ve geri dönüşü olmayan kalp dokusu hasarına neden olan akut miyokard nekrozu durumudur. Kalbe kan sağlayan koroner arterlerden biri, dengesiz plak, lökosit, kolesterol ve yağ birikimi nedeniyle bir tıkanıklık geliştirir. Dünyada temel halk sağlığı problemleri arasında yer almaktadır. MI ile ilişkili biyokanıtlar arasında aşırı sitozolik kalsiyum yüklenmesi, süperoksit anyonlarda, serbest radikallerde (ROS) ve reaktif nitrojen türleri (RNS) artış yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı antiinflamatuvar ve antioksidan etkileri bilinen Momordica charantia (MC)'nin sıçanlarda ISO ile oluşturulmuş akut MI üzerindeki kardiyoprotektif etkilerini, serum kardiyak enzim seviyelerini ve miyokardiyal antioksidan enzim aktivitelerini değerlendirmektir. Çalışmaya 49 adet Wistar erkek sıçanlar dahil edildi. Bu sıçanlar; kontrol (K), Gliserin (GLCN), izoprenalin (ISO), 500 mg/kg MC (MC500), izoprenalin +100 mg/kg MC (ISO+MC100), izoprenalin +250 mg/kg MC (ISO+MC250), izoprenalin +500 mg/kg MC (ISO+MC500) olmak üzere 7 alt gruba ayrıldı. Gruplara 30 gün süresince madde uygulandı. Çalışmanın son iki gününde (29 ve 30. günlerde) subkütan injeksiyon yoluyla izoprenalin (65 mg/kg/gün) uygulaması yapıldı. Son uygulamadan 24 saat sonra sıçanlar, 1.25 gr/kg üretan ile anestezi altına alındı. Anestezi işleminden sonra 2 dakika süresince Elektrokardiyografik (EKG) kaydı alındı. EKG işleminden sonra, kardiyak punktur yöntemi ile kan alma işlemi yapıldı. Çalışmada TNF-α, IL-6, IL-10, Nrf2, HO-1, CK-MB, cTn-I ve CRP düzeyleri ELİZA yöntemi ile belirlendi. ISO+MC500 grubunda IL-6 ve CRP düzeyleri ISO grubundakilere kıyasla anlamlı derecede daha düşük; TNF-α, HO-1, CK-MB ve cTn-I seviyesi değerleri MC ile tedavi edilen gruplarda ISO grubuna kıyasla anlamlı olarak daha düşük olduğu; IL-10 düzeyi ISO+MC100 ve ISO+MC500 gruplarında ISO grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu; Nrf2 düzeyi MC ile tedavi edilen gruplarda ISO grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlemlendi. Elektrokardiyografik değerlendirmede R dalga genliği ortalaması ve kalp atım hızı MC ile tedavi edilen gruplarda ISO grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu; ST segment ve T dalga genliği ortalaması MC ile tedavi edilen gruplarda ISO grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu belirlendi. Sonuç olarak EKG değerlendirmesi ve kardiyak biyobelirteç seviyesi değerlerine göre MC'nin kardiyoprotektif özelliği olabileceği görülmüştür. MC'nin alternatif bir tedavi seçeneği olarak sunulabilmesi için daha fazla ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Myocardial infarction (MI), MI is a condition of acute myocardial necrosis that occurs when blood flow to part of the heart is blocked, causing irreversible heart tissue damage. One of the coronary arteries that supply blood to the heart develops a blockage due to unbalanced accumulation of plaque, leukocytes, cholesterol and fat is among the main public health problems in the world. Bioevidence associated with MI include excessive cytosolic calcium overload, increase in superoxide anions and free radicals (ROS), and increase in reactive nitrogen species (RNS). The aim of this study is to evaluate the cardioprotective effects, serum cardiac enzyme levels and myocardial antioxidant enzyme activities of Momordica charantia (MC), which has known anti-inflammatory and antioxidant effects, on ISO-induced acute MI in rats. 49 Wistar male rats was included in the study. These rats; control (K), glycerine (GLCN) isoprenaline (ISO), 500 mg/kg MC (MC500), isoprenaline +100 mg/kg MC (ISO+MC100), isoprenaline +250 mg/kg MC (ISO+MC250), isoprenaline +500 mg/ It was divided into 7 subgroups as kg MC (ISO+MC500). The substance was applied to the groups for 30 days. Isoprenaline (65 mg/kg/day) was administered by subcutaneous injection in the last two days of the employee (on the 29th and 30th days). 24 hours after the last administration, the rats was anesthetized with 1.25 g/kg of urethane. ECG recording was taken for 2 minutes after the anesthesia procedure. After the ECG procedure, blood collection will be performed by cardiac puncture method. In the study, TNF-α, IL-6, IL-10, Nrf2, HO-1, CK-MB, cTn-I and CRP levels was determined by ELISA method. IL-6 and CRP levels were significantly lower in the ISO+MC500 group compared to the ISO group; TNF-α, HO-1, CK-MB and cTn-I level values were significantly lower in the MC-treated groups compared to the ISO group; IL-10 level was significantly higher in the ISO+MC100 and ISO+MC500 groups than in the ISO group; It was observed that Nrf2 levels were significantly higher in the MC-treated groups compared to the ISO group. In electrocardiographic evaluation, the mean R wave amplitude and heart rate were statistically higher in the MC-treated groups than in the ISO group; The mean ST segment and T wave amplitudes were determined to be statistically lower in the MC-treated groups than in the ISO group. As a result, it was observed that MC may have cardioprotective properties according to ECG evaluation and cardiac biomarker level values. More and comprehensive studies are needed to present MC as an alternative treatment option.