Erciş ilçesinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri
Erciş district agriculture and livestock activities
- Tez No: 858183
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Erciş, Tarım Coğrafyası, Hayvancılık, Entansif Tarım, Van Gölü, Erciş, Agricultural Geography, Farming, İntensive Agricultur, Van Lake
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Çalışma alanı olan Erciş ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van Bölümü'nde ve Van Gölü'nün kuzeydoğusunda yer almaktadır. 2115 km² alanı ile Van ilinin yüz ölçüm bakımından ikinci büyük ilçesi durumundadır. Saha için belki de önemli unsurlardan biri Van Gölü'ne kıyısının bulunmasıdır. Göle dökülen bazı akarsular üzerinde Morgedik ve Koçköprü barajlarının inşa edilmesi ve yerleşmenin gölün çevresinde kurulmasından dolayı komşusu olduğu iskân yerlerine göre iklim koşulları nispeten daha ılıman geçmektedir. Van Gölü'ne dökülen başlıca akarsulardan olan Zilan Çayı'nın göle döküldüğü yerde alüvyal bir ova meydana getirmesi burada tarımın önemli ölçüde geçim kaynağı olmasını sağlamaktadır. Bu alçak kısımlarda genelde sulamaya dayalı şeker pancarı ve sebzecilik ön plandadır. Ancak sahanın büyük çoğunluğunda yükseltinin fazla olmasından kaynaklı olarak ve uzun süren kışlar neticesinde zirai faaliyetler olumsuz etkilenmektedir. Dolayısıyla sahanın kuzeyine gidildikçe yükseltinin artması bu kısımlarda hayvancılığı ön plana çıkarmaktadır. Bu sebeple sahada zirai faaliyetlerin büyük bir kısmı hayvancılığa yönelik yem bitkileri tarımından oluşmaktadır. Her ne kadar tarımsal faaliyetler hayvancılığa yönelik olsa da sahanın iklimi, çevresine göre daha ılıman geçtiğinden meyve ve sebzecilik tarımı da önemli olmaktadır. Ancak buradaki meyvecilik daha çok karasal iklime uygun ürünlerden oluşmaktadır. Sahada hayvancılık faaliyetleri genel olarak geleneksel yöntemlerle yapıldığından hayvanlardan elde edilen et ve süt verimleri düşük kalmaktadır. Saha genelinde, mera alanlarının fazla olmasından dolayı küçükbaş hayvanlar daha yaygınken; büyükbaş hayvanların ise kent merkezine yakın alanlarda daha çok ön plana çıktığı görülmektedir. Ayrıca yörede arıcılık, kümes hayvancılığı ve balıkçılık da yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Erciş district, which is the study field, is located in the Van section of the Eastern Anatolia Region and in the northeast of Lake Van. With an area of 2115 km², it is the second largest district of Van province in terms of the area. The presence of the shore to Lake Van is probably one of the sources of life for study field. Due to the construction of the Morgedik and Koçköprü dams on some streams flowing into the lake and the establishment of the settlement around the lake, the climatic conditions are relatively milder compared to the neighboring settlements. The fact that the Zilan watercourse, which is one of the main streams flowing into Lake Van, forms an alluvial plain where it pours into the lake has caused agriculture to be a significant source of livelihood here. In these low-lying parts, sugar beet and vegetable growing, which is usually based on irrigation, are at the forefront. However, due to the excessive elevation in the vast majority of the field and as a result of the long winters, agricultural activities are negatively affected. Therefore, the increase in elevation as we go to the north of the field brings livestock to the fore in these parts. For this reason, a large part of the agricultural activities in the field is to grow crops for livestock. Most of the agricultural activities in the field are forage crops for livestock. Although agricultural activities are aimed at animal husbandry, fruit and vegetable farming is also important since the climate of the area is milder than its surroundings. However, fruit growing here is mostly suitable for continental climate. In the field, the meat and milk yields obtained from the animals where the livestock activities are generally carried out with traditional methods are low. Due to the high range of pasture areas in the field, while small cattle are close, cattle are more in areas close to the city center. In addition, beekeeping, poultry farming and fishing are also carried out in the region.