Sarah Perry'nin Essex Yılanı isimli romanındaki gotik unsurlar
Gothic elements in Sarah Perry's The Essex Serpent
  1. Tez No: 858215
  2. Yazar: NURDAN ÖZSEVGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik, Essex Yılanı, Sarah Perry, Geleneksel Gotik Unsurlar, Gothic, The Essex Serpent, Sarah Perry, Traditional Gothic Elements
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gotik kavramının edebiyatla ilk buluşması Horace Walpole'un The Castle of Otranto 1764 (Otranto Şatosu) yayınlanmasıyla okurla buluşur. Bu eserle birlikte edebiyatta Gotik kavramı gelişmeye başlamıştır. Bu kavram, 'karanlık', 'gizem', 'korku', 'şüphe' ve 'olağanüstü'yle beslenen bir anlatım içerir. Bu bağlamda ilk Gotik eserlerin taşıdığı unsurlar Gotik kurgu için belirleyici olmuş, bu gelenek yaşanılan yüzyıla kadar benzer çizgide gelişmiştir. 1764'ten bugüne, Sarah Perry'nin kurgusunda rastlanan Gotik unsurlar benzerlikler gösterir. Bu çalışmaya konu olacak Essex Yılanı 2016 yılında İngiliz yazar Sarah Perry tarafından kaleme alınmıştır. Bu çalışma Essex Yılanı adlı eserin Gotik edebiyat geleneğine uygun olarak yazıldığını ileri sürer. Bu amaç çerçevesinde çalışmanın ilk bölümümde Gotiğin edebiyatla buluştuğu dönemdeki ilk gotik eser olarak sınıflandırılan romanlardaki belirleyici gotik unsurlar ve motiflerden bahsedilecektir. İkinci bölümde yazarın edebi kişiliği ve Gotik edebiyatla olan ilişkisi tartışılacaktır. Çalışmanın ana bölümünü ise Essex Yılanı adlı romanın Gotik edebiyata göre incelenmesi oluşturacaktır. Yüzyıllardır popüler olan gotik kurgu türünün yirmi birinci yüzyılda da kullanıldığının bir göstergesi olan bu eserde korku ve merak hissini uyandırmak için kullanılan geleneksel gotik unsurlar ele alınacak, bu eserin gotik türü yansıtıp yansıtmadığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of 'Gothic' was first introduced to fiction with the publication of Horace Walpole's The Castle of Otranto in 1764. With this work, the concept of Gothic began to develop in literature. This concept includes a narrative nourished by 'darkness', 'mystery', 'fear', 'suspicion', and 'the extraordinary'. In this context, the elements of the first Gothic works have been decisive for Gothic fiction, and this tradition has developed in a similar line until the current century. From 1764 to today, the Gothic elements found in Sarah Perry's fiction show similarities. The Essex Serpent, which will be the subject of this study, was written by British author Sarah Perry in 2016. This study argues that The Essex Serpent is written in the Gothic literary tradition. For this purpose, in the first part of the study, the determinant gothic elements and motifs in the novels classified as the first gothic works in the period when Gothic was introduced to literature will be mentioned. In the second part, the author's literary personality and her relationship with Gothic literature will be discussed. The main part of the study will be the analysis of the novel The Essex Serpent according to Gothic literature. In this novel which indicates that the Gothic genre that has been popular for centuries is still used, traditional Gothic elements that are used to evoke fear and suspense will be analyzed, and it will be discussed whether this novel reflects the Gothic fiction genre.