Trabzon'da resim kursuna giden çocukların kültürel sermayelerinin dönüşümüne ebeveynlerin bakışı
Parents' perspectives on the transformation of the cultural capital of children who take art course in Trabzon
- Tez No: 858214
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Sermaye, Sanat Eğitimi, Habitus, Cultural Capital, Art Education, Habitus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bourdieu kuramsal çalışmalarında toplumsal sınıflara ve bu sınıfların kültürel yaşantılarına özel önem atfetmiştir. Ona göre her toplumsal sınıfın ekonomik, toplumsal ve kültürel alanda belli birikimleri vardır. Bu birikimler yoluyla maddi imkânların yanında saygınlık, statü ve iktidar elde edilmektedir. Sahip olunan tüm birikimler kişinin sermayesini oluşturur. Böylece bireyin sahip olduğu sermaye ne kadar kapsamlıysa toplumsal arenadaki yeri ve statüsü o kadar yüksek olacaktır. Toplumsal arenayı bir oyun alanına benzeten Bourdieu, oyun içerisindeki aktörlerin sahip oldukları sermayeyi farklı alanlarda kullanarak avantaj elde edebileceğini öne sürer. Bourdieu'nün orta sınıfın kültürel mekanizmalarına yönelik analizleri baz alınarak gerçekleştirilen bu saha araştırması, ailelerin çocuklarını okulda verilen sanat eğitimine ek olarak sanat kurslarına yönlendirmesinin altında yatan nedenleri irdelemektedir. Beğeni küçük yaşlarda şekillendiği için bu kurslar biyografinin oluşmasında önemli ve ek bir pedagojik işlev görmektedir. Bu tez nitel bir nitel araştırmadır. Trabzon'da ikamet eden, çocuklarını resim kursuna gönderen ve son beş yıl içerisinde göndermiş olan orta sınıf ebeveynleri kapsamaktadır. Yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmış, hazırlanan sorular görüşülen kişilere sorulmuştur. Çalışmada ilk olarak Bourdieu kavramları üzerinde durulmuş, sonrasında elde edilen bulgular açıklanarak sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In his theoretical studies, Bourdieu attaches special importance to social classes and the cultural lives of these classes. According to him, every social class has certain accumulations in economic, social and cultural fields. Through these savings, not only financial means but also prestige, status and power are achieved. All savings owned constitute a person's capital. Thus, the more comprehensive the capital the individual has, the higher his place and status in the social arena will be. Comparing the social arena to a playground, Bourdieu argues that the actors in the game can gain advantage by using the capital they have in different areas. It emphasizes that there are different forms of capital as well as different fields such as the field of power, the field of science, and the intellectual field. Bourdieu defined three types of capital in his studies: economic capital, social capital and cultural capital. This field research, based on Bourdieu's analysis of the cultural mechanisms of the middle class, examines the underlying reasons why families direct their children to art courses in addition to the art education given at school. Since taste is shaped at an early age, these courses serve an important and additional pedagogical function in the formation of biography. This thesis is an example of qualitative research. It includes middle-class parents residing in Trabzon who send their children to art courses and have sent them in the last five years. Semi-structured interview technique was used and prepared questions were asked to the interviewees. In the study, Bourdieu's concepts were first emphasized, and then the findings were explained and the results were discussed.
Benzer Tezler
- Resim sergilerini ziyaret eden bireylerin eserleri değerlendirmelerine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examining the evaluations of the works of individuals who visit the art exhibitions
YAVUZ SELİM DİNÇER
- Haydar Durmuş'un sanatı
The art of Haydar Durmuş
AYBÜKE KOLOT
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarTrabzon ÜniversitesiResim Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY CANAN OKKALI
- Görsel sanatlar öğretmenlerinin psikolojik şiddete maruz kalma düzeyi ve öğretme stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between visual arts teachers' exposure to psychological violence and teaching styles
ELİF AYAYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimTrabzon ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEDA LİMAN TURAN
- The politics of reform: Tanzimat in the province of Trabzon (1839-1860)
Reform Politikası: Trabzon Eyaleti'nde Tanzimat (1839-1860)
MEHMET ALPER
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
TarihBoğaziçi ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NADİR ÖZBEK
- Gündelik yaşamda yalnızlık olgusu üzerine sosyolojik bir araştırma
Sociological analysis of loneliness in everyday life
ECEM ÇEBİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
PsikolojiAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HACER TOR